Over 3.000 ansatte i Forsvaret kan have fået lækket personfølsomme oplysninger

Udsendte og delegationer i Forsvaret kan have fået oplysninger om CPR- og pasnummer samt billede kompromitteret. De involverede er dog ikke underrettet, oplyser talsperson.

Arkivfoto: Kontingentparade hos Den Kongelige Livgarde i Gothersgade med Rosenborg Slot i baggrunden. I anledning af hjemkomsten af soldater fra Irak og Afghanistan i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Personlige data fra mere end 3.000 af forsvarets ansatte, som har været udsendt til Mellemøsten, kan være blevet kompromitteret. Ifølge en pressemeddelelse berører sikkerhedsbristen ansatte i en periode, der strækker sig slutningen af 2012 til udgangen af 2016. Det betyder i praksis, at informationer som pasfoto, navne, CPR-numre og pasnumre har været kompromitteret for både udsendte i Forsvarets tjeneste og besøgende delegationer.

Præcis hvor mange, der er ramt af databruddet, er imidlertid fortsat ukendt. Forsvarskommandoen oplyser, at de endnu ikke har hørt om hændelser, som er relaterede til databruddet. Derfor vurderes det heller ikke, at de lækkede informationer kan kompromittere danske soldaters sikkerhed.

»Den (opfattelse, red.) deles af Forsvarets Efterretningstjeneste og går på, at risikoen for, at den enkelte medarbejder skulle opleve noget negativt, er meget lille,« siger oberst Michael Hyldgaard, der er chef for Operationsstaben i Forsvarskommandoen.

Han henviser til, at Forsvaret ikke har haft kendskab til hændelser, der kan relateres bruddet, men man opfordrer de »muligt berørte« til at kontakte Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) eller Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvis de oplever mistænkelige forhold.

Ingen underrettet

Over den mere end fireårige periode, som de kompromitterede data stammer fra, har Danmark haft vekslende engagementer i både Irak, Kuwait og løbende bidrag til indsatsen i Afghanistan. Ifølge Forsvaret kan »besøgende delegationer ved Forsvarets missioner i regionen« også være berørt, men hos Forsvaret lyder meldingen imidlertid, at de potentielt berørte ikke er blevet underrettet.

»Vi har valgt at orientere bredt om sagen,« siger oberst Michael Hyldgaard:

»Der er tale om rigtig mange mennesker, så vi har valgt at gøre det på denne måde.«

Så kort sagt: Alle er ikke blevet informeret om dette her. Man skal aktivt ringe ind til Forsvaret og spørge om ens data er blevet kompromitteret?

»Der har været flere end 3.000 medarbejdere gennem området, og de kan potentielt være berørt. Men det er ikke sikkert at de berørt, det er også derfor, at vi vælger at gøre sådan her,« siger Hyldgaard.

Samtidig er der mange omstændigheder, som chefen for Forsvarskommandoens operationsstab ikke kan redegøre for. Til Berlingskes spørgsmål om, hvordan databruddet er opstået, hvorvidt der er tale om et målrettet hack, hvordan man blev klar over databruddet, hvorfor det ikke er opdaget før, eller hvordan der er blevet rettet op på sikkerhedsproceduren, er svaret det samme.

»Det kan jeg ikke kommentere af sikkerhedsmæssige årsager,« svarer Michael Hyldgaard.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer imidlertid, at databruddet kan øge risikoen for spionage, hvervning og chikane for ansatte i forbindelse med rejser i Mellemøsten.

Har du været i uniform?

Databruddet behøver dog ikke at få omfattende konsekvenser, vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen. For det første – påpeger han – vil mange af de udsendte og delegerede have været i uniform eller i et kendt ærinde. For det andet er det ikke umiddelbart muligt at binde specifikke ansatte til bestemte operationer.

»Men hvis du ikke har været udsendt i uniform – for eksempel for Forsvarets Efterretningstjeneste – så vil det naturligvis være et problem. Det betyder, at du ikke længere kan arbejde i regionen,« siger han:

»Men det sagt, er det naturligvis problematisk, hvis man har været involveret i noget grimt under sin udsendelse.«