Over 10.000 har nu meldt sig til vaccination med skrottet vaccine

Den frivillige vaccineordning er på plads, og nu er borgere begyndt at skrive sig på listen til en vaccination med en vaccine fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

Når kontrakten er underskrevet, vil den private virksomhed Practio i næste uge åbne en vaccinationsklinik i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hvert andet sekund stiller en dansker sig i kø til at blive vaccineret med en vraget covid-19-vaccine.

Det oplyser Jonas Nilsen, som er læge og medstifter af den private virksomhed Practio.

»Der er pres på serverne. Vi har aktiveret 50 servere hen over natten for at kunne følge med,« siger han.

Over 10.000 danskere har allerede skrevet sig op til at få besked, så snart vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson bliver frigivet.

Vaccinerne, som ikke længere indgår i det danske vaccinationsprogram, kan tilbydes af private virksomheder, efter at ordningen torsdag er trådt i kraft.

Når kontrakten er underskrevet, vil den private virksomhed Practio i næste uge åbne en vaccinationsklinik i København, hvor det er muligt at få et stik med vaccinerne fra Johnson & Johnson eller AstraZeneca. Practio forventer at kunne vaccinere op mod 10.000 om dagen i løbet af få uger.

Sidst på ugen vil det blive muligt at booke en tid til en videokonsultation med en læge på Practios hjemmeside, hvis alt falder på plads. Når man bestiller tid, vil man blive bedt om at udfylde et spørgeskema samt give en begrundelse for, hvorfor man ønsker en af de sløjfede vacciner.

Derefter vil lægen vurdere, om man kan få en vaccination med Johnson & Johnsons vaccine eller AstraZenecas ditto. De to vacciner er trukket ud af det danske vaccinationsprogram på grund af risiko for vitt-syndromet, som er kendetegnet ved alvorlige blodpropper, et lavt antal blodplader og blødninger.

Et dansk-norsk studie har anslået, at risikoen for at blive ramt af vitt-syndromet ved brug af AstraZenecas vaccine er en ud af 40.000.

I USA har man indtil videre registreret 30 tilfælde med den sjældne bivirkning ud af 9,6 millioner, som har fået vaccinen fra Johnson & Johnson, der bare kræver et enkelt stik. Det svarer til, at én ud af 320.000 vaccinerede bliver ramt af bivirkningen. For unge kvinder i alderen 30 til 39 år er det dog en ud af 80.000, der rammes af den alvorlige bivirkning.

Da Sundhedsstyrelsen droppede vaccinen i Danmark, var der 15 tilfælde registreret i USA. Og selvom både Sundhedsstyrelsen og flere eksperter forventer underrapportering i USA, ser vaccinen fra Johnson & Johnson altså ud til at ramme færre med bivirkningen end vaccinen fra AstraZeneca ud fra de data, som indtil videre er offentliggjort.

Derfor forventer Jonas Nilsen, at lægerne kommer til at ordinere Johnson & Johnson-vaccinen meget oftere end vaccinen fra AstraZeneca.

»Jeg vil tro, at der vil være størst interesse for Johnson & Johnson både blandt læger og patienter, da bivirkningsprofilen kunne tyde på at være anderledes end ved AstraZeneca, samt at den kun kræver et enkelt stik,« siger han. Sundhedsstyrelsen mener dog ikke, at der er data nok til at konkludere, at der er en forskel i bivirkningsprofilen, understreger Jonas Nilsen.

Opdateres …