Otte kurdiske mænd frifindes for at støtte terror

Østre Landsret dømmer to mænd for at indsamle penge til PKK. Beløbene er 4,5 og 29 millioner kroner.

Otte ud af ti mænd, der var anklaget for at have indsamlet millioner af kroner til PKK, er frikendt i Østre Landsret. To af dem er dømt skyldige i at have støttet en terrororganisation. I byretten blev de alle frikendt. Billedet er fra afslutningen af byrettens sag mod dem i 2014. Scanpix/Jens Astrup/scanpix Fold sammen
Læs mere

København. Otte af 10 tiltalte kurdiske mænd frifindes i en stor nævningesag om millionstøtte til terrorisme. To mænd findes derimod skyldige af Østre Landsret.

Sagen drejer sig om indsamling af millioner af kroner til Kurdistans Arbejderparti, PKK. Anklagemyndigheden har påstået, at der blev kanaliseret i alt 140 millioner kroner til bevægelsen.

Kun to findes skyldige. Den ene har indsamlet 4,5 millioner kroner, mens den anden gøres ansvarlig for 29 millioner kroner.

Det fremgår af den kendelse, som Østre Landsret har afsagt onsdag formiddag.

Dermed sættes der punktum for en næsten fire år lang proces. Politiet slog til med anholdelser i september 2012.

Anklagemyndigheden led nederlag i oktober 2014, da Københavns Byret skulle vurdere, om de tiltalte var skyldige. Samtlige blev dengang frifundet.

Men i anden omgang i Østre Landsret er det altså kun lykkedes at løfte beviset mod to mænd.

Den ene er den ældste - en lille 75-årig mand, der kaldes onkel Hassan.

Han har været på besøg i en PKK-lejr i det nordlige Irak, og hjemme hos manden har politiet fundet dokumenter, der beviser en nær forbindelse til bevægelsen, som står opført på flere internationale terrorlister.

Den anden dømte er en 48-årig vognmand, der bor i Sverige. Landsretten lægger blandt andet vægt på, at han har mødtes med PKK-ledere. Beløbet for hans vedkommende er 29 millioner kroner.

Pengene gik til den kurdiske tv-station Roj TV. Landsretten konkluderer, at det er "overvejende betænkeligt" at anse det for bevist, at de otte, der blev frifundet, var klar over, at tv-stationen faktisk var identisk med PKK.

At der kan sættes lighedstegn Roj TV og PKK blev først helt klart for alle i forbindelse med en sag mod tv-stationen i 2012.

Straffen til de to dømte fastsættes i den kommende uge.

Vognmandens forsvarer hæfter sig ved landsrettens vurdering af Tyrkiet.

- Man vrider og vender sig for at undgå at sige, at Tyrkiet er en retsstat. Man blåstempler ikke Tyrkiet, og det er vigtigt, siger advokat Bjørn Elmquist.

De tiltalte har hævdet, at landet ikke er et demokratisk samfund, der respekterer retsstatsprincippet. Tyrkiet er dømt for en række krænkelser af menneskerettighederne.

"Uanset om det måtte forholde sig som anført af de tiltalte," skriver landsretten, har PKK dræbt så mange civile, at organisationens handlinger må betegnes som terrorisme, hedder det.

/ritzau/