Ota Solgryn forarger fødevareeksperter

Nyt Ota-produkt giver en kilopris på havregryn på 570 kroner og er fyldt med sukker.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er vanvittigt, fyldt med sukker, dyrt, overflødigt og bør ikke være i handlen.«

Sådan lyder fødevareekspert Orla Zincks bedømmelse af Otas nye havregrødsprodukt Grød2Go, der vejer 50 gram og koster 19,95 kroner i 7-Eleven-butikker og Baressos kaffebarer. Det skriver 24timer.

Af de 50 gram er 35 gram havregryn, hvilket giver en kilopris på havregryn på 570 kroner.

Otas havregryn i almindelige pakninger koster knap en tyver kiloet, mens billigere havregryn koster 8,95 kiloet eller 64 gange mindre end det i Grød2Go.

Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring og husholdningsvidenskab på Metropol, er heller ikke begejstret for produktet, som man skal tilsætte en sjat kogende vand, omrøre og spise, når man har fundet en ske.

24timers beregninger viser, at samme mængde havregrød ville koste 70 øre selv at lave med rigtig mælk i stedet for det mælkepulver, der er i Grød2Go.

»Grød2Go er sammensat af ekstremt billige råvarer i et produkt med en vanvittig høj pris,« siger Vestergaard til 24timer

Han kritiserer også produktet for at være fyldt med sukker.

Grød2Go bliver ellers markedsført af Kræftens Bekæmpelse:

‘Man skal bare fylde kogende vand på, når man køber produktet hos Baresso og i udvalgte 7-Eleven-butikker i Aarhus og hovedstadsområdet', lyder et uddrag fra en lang rosende omtale på Kræftens Bekæmpelses website.

Samme produktomtale - inklusive et billede af Grød2go - har Kræftens Bekæmpelse udsendt til knap 7.800 modtagere af organisationens nyhedsbrev, fortrinsvis kræftpatienter og pårørende.

Susanne Tøttenborg, seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse, fastholder, at produktet er sundt på grund af sit indhold af fuldkorn, som forebygger kræft.

»Vi har ikke lavet reklame for produktet, men hvis ikke vi nævnte produktets navn og hvor man kunne købe det, skulle folk jo gå på skattejagt efter det,« forklarer hun.

Kræftens Bekæmpelse har fået foræret 320 bægre Grød2Go af fødevaregiganten Quaker Oats, der står bag Ota, fortæller Susanne Tøttenborg, Hun afviser, at gaven på nogen måde har kunnet påvirke Kræftens Bekæmpelse.

Mette Klarskov, Brand Manager hos Quaker Oats, forklarer om gaven.

»Vi leverede et antal Grød2go til Kræftens Bekæmpelse som tak for godt samarbejde. Vi fik lov til at nævne Kræftens Bekæmpelse i vores pressemeddelelse,« siger Mette Klarskov, der fastholder, at produktet er sundt.

På fredag vil Fødevarestyrelsen på Hovedbanegården i København uddele 100 gratis Grød2go, som Mette Klarskov har foræret styrelsen.

Det sker for at markedsføre Nøglehulsmærket, som sidder på Grød2Go. Men Preben Vestergaard Hansen mener ikke, det bør sidde der, for Grød2Go indeholder 21,2 gram sukkerarter pr. 100 gram.

»For at kunne bære Nøglehulsmærket må morgenmadsprodukter højst indeholde 13 gram pr. 100 gram. Så det er vildledning, når det bærer Nøglehulssmærket,« siger han.

Det afviser Susanne Tøttenborg med henvisning til, at Grød2Go ifølge reglerne for Nøglehullet ikke er kategoriseret som ‘morgenmadscerealier', men som ‘Grød og grødpulver', der skal fortyndes med vand.

Kilde: 24timer