Organisationer vil hjælpe grækere med at håndtere flygtninge

Dansk Flygtningehjælp og en række humanitære organisationer i Europa er klar til at tilbyde hjælp til grækerne, der er ved at blive løbet over ende af asylansøgere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flygtninge fra Syrien strømmer til de græske øer for at søge asyl i Europa, men Grækenland har ikke ressourcerne til at håndtere den stigende flygtningestrøm.

Men nu tilbyder Dansk Flygtningehjælp og en stribe andre humanitære organisationer grækerne en hjælpende hånd.

»Det er helt fortvivlende, hvad der sker i Grækenland. Når der er jordskælv ude i verden, så bliver der hurtigt sendt hjælp frem, og der bliver lavet midlertidige lejre, hvor de nødstedte kan bo, men i Europas baghave kan vi ikke finde ud at modtage flygtninge på en værdig måde,« siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, til Politiken.

Han hæfter sig ved situationen på den græske ø Lesbos, hvor flygtningene efter at være kommet i land må gå op til 60 kilometer i stegende hede, før de kan blive registreret af myndighederne.

Andreas Kamm er formand for en sammenslutning af 80 europæiske flygtningeorganisationer (ECRE), og her har man nu besluttet at rette henvendelse til EU-Kommissionen og signalere, at man er klar til at hjælpe den stigende strøm af flygtninge til Grækenland.

Dansk Flygtningehjælp og de øvrige organisationer i sammenslutningen har dog ikke umiddelbart penge til at yde nødhjælp til flygtninge eller drive egentlige asylcentre i Grækenland.

»Det kræver ressourcer at rykke ud, så skal vi rejse enten danske penge eller EU-penge for at bidrage til at løse opgaven,« siger Andreas Kamm.

Grækenland har i det første halvår af i år modtaget 78.256 flygtninge. Til sammenligning modtog Grækenland ifølge Politiken blot 10.493 flygtninge i første halvår af 2014.