Organisationer vil have grænse for tålt ophold

Der bør være en øvre grænse for, hvor længe udlændinge kan sidde på tålt ophold, mener organisationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget skal ændre loven om tålt ophold, så udlændinge ikke skal leve i uvished på ubestemt tid. Det mener Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur, der sammen med Folketingets Ombudsmand har undersøgt forholdene for udlændinge på tålt ophold, skriver Information.

Personer på tålt ophold har fået afslag på at blive i Danmark, men de kan ikke sendes hjem, da de risikerer at blive forfulgt i hjemlandet.

Ombudsmanden beskrev i en redegørelse i sidste uge forholdene for personer på tålt ophold som så »belastende og begrænsende for grundlæggende livsførelse«, at man må overveje, om reglerne bør lempes.

Chefjurist i DIGNITY Therese Rytter siger til Information:

»DIGNITY ønsker, at regeringen ændrer lovgrundlaget, så mennesker ikke skal leve under disse kummerlige forhold i årevis uden vished om, at der er en øvre grænse for, hvor lang tid de skal leve på tålt ophold. Hvis det efter fem eller ti år på tålt ophold fortsat er udsigtsløst at sende disse personer hjem, så er der ingen anden løsning end at give dem opholdstilladelse i Danmark.«

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing bakker op om en øvre grænse for tålt ophold.

I ombudsmandens redegørelse henvises til 25 udlændinge på Asylcenter Sandholm. Tre af dem har været på tålt ophold i mere end ti år, 12 har været det i fem til ti år, mens ti har været på tålt ophold i tre år eller mindre.