Organisationer: Medicinsk udstyr skal kontrolleres grundigere

Efter de seneste års skandalesager med medicinsk udstyr som blandt andet kunstige hofter og hjerteklapper kræver læge- og patientorganisationer, at reglerne omkring udstyret strammes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Underlivsnet, kunstige hjerteklapper, hofter og brystimplantater.

Det er alt sammen medicinsk udstyr, der opereres ind i kroppen på patienter, og som de seneste år har været centrum for flere skandalesager.

Det bør derfor overvåges, testes og evalueres langt grundigere, end det bliver i dag, mener både Lægeforeningen og Forbrugerrådet TÆNK, skriver Jyllands-Posten.

»Det er absurd, at medicinsk udstyr, som skal opereres ind i kroppen, ikke følger samme lovgivning som lægemidler, der skal testes grundigt i kliniske studier, før de frigives til forbrugerne. Det bliver mere og mere normalt at få indopereret medicinske reservedele i kroppen, så det er uholdbart, at det er forbrugerne, der skal være forsøgspersoner,« siger seniorrådgiver Sine Jensen, Forbrugerrådet Tænk, til Jyllands-Posten.

Både Forbrugerrådet Tænk og Danske Patienter er enige i, at manglende afprøvninger og test går hårdt ud over patientsikkerheden.

Lægeforeningen kræver blandt andet at udstyret overvåges gennem et nationalt implantatregister, hvor patienter kan blive registreret, så det vil være nemmere at finde patienterne, hvis der er fejl ved udstyret.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har meldt ud, at sådan et register vil blive oprettet.