Organisationer hylder Afrikas afvisning af dansk genbrugstøj

I Mellemfolkeligt Samvirke ser man afvisning af genbrugstøj som forsøg på at beskytte Afrikas økonomi.

Seks østafrikanske lande er gået sammen om et forslag, der skal forbyde import af genbrugstøj fra Danmark og andre vestlige lande. Ifølge landene, der er sammensluttet i East African Community (EAC), blokerer importen af genbrugstøj nemlig for udviklingen af deres egne tekstilindustrier. Scanpix/Ernst Van Norde Fold sammen
Læs mere

Afrika skal ikke bare være passiv modtager af hjælp. Heller ikke når det drejer sig om de mange ton tøjsække, der kommer fra Europa.

Det mener flere organisationer, blandt dem Afrika Kontakt.

- De humanitære organisationer skal stoppe med at eksportere genbrugstøj til de her lande, for det er ikke o.k. Netop tekstilindustrien er et lavteknologisk område, hvor udviklingslande reelt har muligheden for at få en industri op at køre, siger sekretariatsleder Morten Nielsen.

Flere afrikanske lande er nået frem til samme konklusion, fremgår det af Politiken fredag.

Således er seks østafrikanske lande gået sammen om et forslag, der skal forbyde import af genbrugstøj fra Danmark og andre vestlige lande.

Ifølge landene, der er sammensluttet i East African Community (EAC), blokerer importen af genbrugstøj for udviklingen af deres egne tekstilindustrier.

I Mellemfolkeligt Samvirke bifalder man også, at flere afrikanske lande begynder at sige fra over for genbrugstøjet.

- Væksten i Afrika har i mange år været præget af dårlige handels- og investeringsaftaler, og nu begynder landene endelig at bide fra sig. Det synes vi, er positivt, siger generalsekretær Tim Whyte.

Foreningen anerkender dog, at det i flere rapporter vurderes, at et stop for genbrugstøj vil udløse et tomrum, som de afrikanske lande ikke nødvendigvis selv kan udfylde med det samme.

I en ny rapport fra Nordisk Ministerråd lyder det således, at det afrikanske tøjmarked vil overstrømmes af billigt tøj fra Asien, hvis genbrugstøjet ikke modtages.

- Det er ikke en sort/hvid historie. Der er mange fattige kvinder, der tjener penge lige nu på genbrugstøj, og der er fattige, som måske ikke vil have råd til et ekstra par bukser, hvis priserne bliver højere. Så det er et langsigtet skift, der er behov for, siger generalsekretæren.

/ritzau/