Ordførere kalder Kinas svar i plakatsag for »hyklerisk«, »absurd« og »mislykket forsøg på spin«

Den kinesiske ambassades svar i sagen om nedtagne plakater mødes af hovedrysten fra en række udenrigsordførere.

Thomas Rohden, der stiller op for Det Radikale Venstre ved regionsrådsvalget i november, har fået pillet kinakritiske plakater ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere partier er stærkt kritiske over for den kinesiske ambassades respons i plakatsagen, hvor kinakritiske valgplakater er blevet pillet ned ud for den kinesiske ambassade.

Svaret på plakatophængningen fra den kinesiske ambassade lød ifølge Ritzau således:

»Vi udtrykker vores stærke indignation over denne bevidste provokation. Vi blander os aldrig i andre landes valg, men vi er dog klart imod ethvert forsøg på at blande sig i Kinas interne anliggender og undergrave dets suverænitet og territoriale integritet under påskud af valgkamp eller den såkaldte 'ytringsfrihed',« skrev ambassaden, der også udsendte en pressemeddelelse med reaktionen.

Hos Det Konservative Folkeparti kalder man svaret fra den kinesiske ambassade »absurd«.

»Det er absurd, at den kinesiske ambassade ikke bare tager klokkeklar afstand til hærværket af valgplakaterne. For selvfølgelig skal vores kandidater i Danmark kunne udtrykke både indenrigs- og udenrigspolitiske synspunkter, også når det gælder Kina og ytringsfrihed,« skriver udenrigsordfører for Det Konservative Folkeparti Marcus Knuth i en sms til Berlingske.

Thomas Rohden, der stiller op for Det Radikale Venstre til regionsrådsvalget i november, havde opsat valgplakater med det tibetanske flag og teksten »Stop samarbejdet med Kina«, men plakaterne blev efterfølgende fjernet. Derefter satte mediet Den Uafhængige identiske plakater op igen og ventede på, om de blev taget ned igen. Det blev de. Ifølge mediet var det en vagt fra ambassaden, der pillede plakaterne ned.

Kina må finde sig i det

Udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Espersen, mener, at Kinas svar – der altså kalder plakaterne »en bevidst provokation« – ligner den respons, som arabiske lande kom med under Muhammedkrisen.

»De opponerer mod noget, som en privatperson, der bruger sin ytringsfrihed, foretager sig. Det er en genklang af ambassadørerne fra Muhammedkrisen, og det er ikke til at holde ud at høre på. Dengang var det Kurt Westergaard og tegnerne, og nu er det så det her. De er indignerede over en kampagne mod Kina, men det må de altså finde sig i,« siger han.

»Thomas Rohden er i sin fulde ret til at blande sig i kinesiske forhold. Kineserne kender udmærket dansk lovgivning og ved, hvad det her drejer sig om. Vi kan godt bruge ordet ‘hykleri’,« siger Søren Espersen.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, følger op.

»Hvis der er nogen, der blander sig i interne anliggender, så er det jo Kina, som blander sig ved at gå ind på en dansk vej og hive plakater ned, som er sat op i forbindelse med et dansk valg. Det er et indgreb i danske forhold, så meget som det overhovedet kan være. Kinas svar er et mislykket forsøg på at spinne sig ud af det,« siger Michael Aastrup.

I deres svar skriver de, at de aldrig blander sig i andre landes valg. Kan du få det til at passe?

»Nej, det kan jeg ikke. Problemet er, at Kina virkelig mener, at de har retten på deres side til at fjerne noget, fordi det fornærmer dem, selvom det er på dansk territorium, og det er der, at det går totalt galt,« siger Søren Espersen.

DF-ordføreren sagde tirsdag i Jyllands-Posten, at han onsdag ville kontakte udenrigsministeren i sagen. Ambassaden er meldt til Nordsjællands Politi i sagen, og udenrigsministeren vil afvente politiets håndtering. Espersen vil derfor alligevel ikke tage fat i ministeren onsdag.

»Udenrigsministeren vil vente og se, hvad politiet oplyser, og det er fair nok. Hvis det er hans måde at gøre det på, så venter vi på at få et svar fra politiet,« siger Søren Espersen.

Det er »stærkt problematisk, hvis i øvrigt lovligt opsatte valgplakater fjernes uanset årsagen«, lød det fra udenrigsministeren tirsdag.

Retsordfører Karina Lorentzen fra Socialistisk Folkeparti kalder Kinas ageren for »tåkrummende«.

»At kineserne tilsyneladende føler sig så provokeret af Thomas Rohdens valgplakater, at de fjerner dem, er jo latterligt og tåkrummende!« skriver ordføreren via Twitter.