Ordet er frit i drengenes klubværelse på nettet

Tag med Berlingske med ind i teenagernes skjulte univers på Facebook, hvor tonen er benhård, og hvor nøgenbilleder, bland-selv-slik, mobning og cola flyder sammen i en stor hormonel pærevælling.

Elise Harritz fortalte i går Berlingskes læsere, hvordan hendes private billeder og videoer var blevet stjålet og delt på nettet – bl.a. hos den skjulte Facebook-gruppe ved navn »Offensimentum«. »Jeg føler, at jeg på en måde er blevet voldtaget,« sagde hun. Foto: Tao Lytzen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Offensimentum« er teenagernes hemmelige univers på Facebook. Gruppen fungerer som en slags virtuel skolegård, men i den skjulte Facebook-gruppe er det ikke kun dem fra parallelklassen, man laver drengestreger med. Gruppens 29.000 medlemmer kommer nemlig fra hele landet.

Størstedelen af medlemmerne er drenge, men der er også mange piger med. Berlingske kom med i gruppen på samme måde som alle andre, nemlig ved at være Facebook-ven med en, som allerede var medlem. På den måde blev Berlingske inviteret og efterfølgende godkendt af en af gruppens administratorer.

Som medlem af »Offensimentum« får man et sjældent indblik i, hvad der egentlig fylder på danske teenageres smartphones og laptops i de år, hvor døren til værelset holdes lukket, og hvor mor og far har svært ved at kigge med over skulderen.

Grupperne findes i massevis. Mange af dem hedder noget med »mentum« som »Lokumentum« og »Kongementum«, nogle grupper har et par hundrede medlemmer, andre flere tusinde. De seneste dage har grupperne været omtalt i medierne som netværk, hvor unge deler nøgenbilleder af danske kvinder uden deres samtykke. Det er blandt andet sket for den 19-årige Elise Harritz, der efter et hackerangreb kan se links til sine mest intime billeder spredt ud over grupperne. Men deling af nøgenbilleder er langtfra det eneste, medlemmerne bruger deres tid på.

Spamming af slikbutikker

Alt er stort set tilladt, og det må hellere end gerne være lidt frækt og grænseoverskridende. Medlemmerne kalder aktiviteterne for shitposting. Det går ud på at poste flabede billeder og kommentarer og »lukke lort ud« i symbolsk forstand. Det er her, man kan spørge, når man gerne vil vide, hvor man kan købe kondomer med jordbærsmag, fordi den kran (pige), man har på krogen, ikke vil knalde uden.

Her kan man poste screenshots af »klamme kraner« eller andre folk, der falder uden for det typiske skønhedsideal og få andre med på at gøre dem til grin. Man kan blære sig med sine stærkeste virtuelle Pokémons og spørge om hjælp til at vælge Facebook-profilbillede.

Ofte udlodder medlemmerne småbeløb over MobilePay eller andre præmier, hvis de andre brugere »bumper« (kommenterer) deres opslag. Jo flere kommentarer et opslag har, desto højere oppe placerer det sig nemlig inde i gruppen.

En anden populær aktivitet blandt de mange teenagedrenge er at skrive til pizzeriaer og slikbutikker via Facebooks chatfunktion. Medlemmerne spørger butikkerne, om de må få gratis mad og slik, hvis de kan få f.eks. 200 likes på et screenshot af samtalen. Ofte får de ja, og så poster de samtalen i grupperne. Andre gange får de nej, og så poster de et billede af de grove hadebeskeder, som de sender til butikkerne.

Det har alle dage været sjovt at drille sin lærer, og i »mentum«-grupperne gør man det selvfølgelig virtuelt. Når lærerne opretter en quiz med web-værktøjet »Kahoot«, poster medlemmerne koden til quizzen i grupperne, så de mange medlemmer kan tilmelde sig og ødelægge quizzen med spam.

Elise Harritz har fået delt nøgenbilleder uden samtykke. Fold sammen
Læs mere

En stor pærevælling

I denne uge har en gruppe drenge postet en video, hvor de viser, hvordan man får sig selv til at besvime. Det kræver ifølge drengene bare, at man »sætter sig i skidestilling med hovedet nedad og hyperventilerer i et minut. Bagefter tager man en tommelfinger i kæften og puster godt og grundigt i hornet, og så falder man om«.

I grupperne flyder lattergas, mobning, skældsord og strafbare handlinger sammen i en stor pærevælling krydret med pizza, cola, fede iPhone-baggrunde og harmløse teenagehormoner.

Her er tonen grim, for sådan taler alle, og flertallet har bestemt, at det gælder om at forarge så meget som muligt.

Grupperne er et grænsesøgende fællesskab med et særligt slangsprog med ord og udtryk, som udenforstående vil have svært ved at forstå.

For som en ung fyr skriver i en kommentar til videoen med drengen, der besvimer, »hvis noget er dumt nok, hører det til i Offensimentum.«