Ordene passer ikke med virkeligheden i børnehaven

Regeringen siger, at der bruges flere penge på velfærd end nogensinde før. Til gengæld kræver tusindvis af demonstranter sammen med oppositionen flere penge. Anne Mørup-Andersen er ikke i tvivl om, hvilken udlægning der stemmer bedst med forholdene i hendes søns børnehave.

Ifølge regeringen er der aldrig blevet brugt så mange penge på velfærd som nu. Men det kan Anne Mørup-Andersen ikke se i sønnen Augusts børnehave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

August sparker til fodbolden. Han løber efter den og er tæt på at snuble. August samler bolden op og går nogle skridt med den.

Selvom han strækker sine arme rundt om bolden, kan han ikke holde fast på den. August går nogle skridt og taber så den hvide bold.

Et par meter længere væk står Augusts mor, Anne Mørup-Andersen.

Hun er kommet for at hente August på to et halvt år.

»Man bliver overrasket, når man kommer i institution. Man kan mærke, at de voksne er meget pressede, og de bliver syge. De er slet ikke nok til at lave alt det, de skal,« siger Anne Mørup-Andersen.

Hun står på den intregrerede institution Himmelrummets legeplads. Den er godt gemt væk i en lukket gård på Østerbro i København.

»Det kan godt være, at regeringen siger, at der kommer mange penge til daginstitutionerne, men ét er ord. Noget andet er, hvad man kan se og mærke, når man er her,« fortsætter Anne Mørup-Andersen, der er formand for institutionens bestyrelse.

Børnene kommer ikke så tit på ture
Ved siden af har August travlt med fodbolden.

Han putter den ned i en sort skattekiste, der står på legepladsen og lukker låget.

»Væt?«, siger han.

For i næste sekund at åbne kisten igen og grine triumferende.

»Dér var den,« siger en af pædagogerne til August.

Augusts mor holder øjnene på den lille lyshårede dreng.

»Børnene kommer ikke så tit på ture, selvom pædagogerne gerne vil af sted med dem. For det rækker pengene ikke til. Tingene er slidte, og der er ikke nok,« forklarer Anne Mørup-Andersen om, hvordan hun mærker, at der mangler ressourcer på daginstitutionsområdet.

»Man kan lave så meget med børn – også uden fint legetøj. Men det kræver, at der er flere voksne, så de får tid til at lave kreative ting med børnene,« siger Anne Mørup-Andersen.

Anne Mørup-Andersen er godt tilfreds med, at der er mange, der demonstrerer i dag.

»Det er nødvendigt med flere hænder, for at få de små generationer til at blomstre. Og børnene kan jo ikke selv sige, hvad de mangler. Så må vi jo tale for dem,« siger Anne Mørup-Andersen.

Hun har sammen med nogle andre forældre lavet et banner, som de har hængt op ved Lyngbyvejen og sendt et postkort til Bo Asmus Kjeldgaard.

Farvel og demonstration
Mange af forældrene til børnene i Himmelrummet skal senere på eftermiddagen ud at demonstrere ligesom en del af pædagogerne fra institutionen.

Det er blevet tid til, at August og hans mor skal hjem.

»Kan du have det godt, til vi ses i morgen?« spørger en af pædagogerne August.

»Nej,« svarer han.

For August vil ikke følge med sin mor hjem. Han vil hellere blive og lege med bolden og de andre børn.

»Jeg følger dig ud til døren,« siger Augusts veninde Liva.

Og August indvilger i at gå med. Men han vil gå selv.