Ordblindhed opdages først på universitetet

Flere studerende går igennem både folkeskole og gymnasium, før de finder ud af, at de er ordblinde.

En national test skal opdage ordblindhed tidligere hos elever i folkeskolen. Men testen er frivillig at benytte, og det bekymrer i Ordblindeforeningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ord svømmer rundt på papiret, og bogstaverne ligner i bund og grund hinanden, når man er ordblind.

Men mange børn og unge bliver alligevel så gode til at styre de hoppende tegn, at de klarer sig igennem både folkeskole og gymnasium uden at finde ud af, at de er ordblinde.

Derfor er der flere studerende på landets videregående uddannelser, der først opdager ordblindheden, når de har mere end svært ved pludselig at skulle skrive de akademiske opgaver, skriver DR.

I en ny undersøgelse lavet for Hovedstadens Ordblindeskole har Danmarks Evalueringsinstitut spurgt 207 ordblinde studerende, hvornår de fandt ud af, at de var ordblinde. Her svarer 46 procent, at de først blev testet og fik diagnosen, efter de var begyndt på en videregående uddannelse.

Og det kan koste dyrt for de unge ikke tidligere at have svar på, hvorfor de underpræsterer i forhold til deres studiekammerater, forklarer Rie Nielsen, der er forstander på Hovedstadens Ordblindeskole.

»De værste konsekvenser er, at mange når at få så mange nederlag rent uddannelsesmæssigt, at de ikke gennemfører en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse,« siger hun til DR.

Men netop fordi mange af de ordblinde klarer sig udmærket i folkeskolen, bliver det ikke opdaget af lærerne. Personer med ordblindhed ligger ofte rigtig godt mundtligt, men nogle karakterer lavere i det skriftlige, og det er ikke nok til at få alarmklokkerne til at ringe hos de voksne, fortæller Rie Nielsen.

Hun mener derfor, at den eneste løsning på problemet vil være, at Undervisningsministeriets test for ordblindhed gøres obligatorisk for alle folkeskoleelever. Men vil regeringen ikke tvinge alle elever igennem, understreger Venstres børne- og undervisningsordfører Anni Matthiesen over for DR Nyheder.