Opvarmning kan skabe global havdød

Hvis havtemperaturerne stiger med bare et par grader, kan det føre til dramatisk og næsten uigenkaldelig forøgelse af havets døde zoner. Det viser dansk forskning.

Forskere forudser flere døde zoner i verdenshavene på grund af iltsvind. Ifølge ny dansk forskning vil teperaturen i havene stige, hvis udledningen af CO2 ikke begrænses. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meiland Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store oceaner er vitale for vores klode. De optager enorme mængder af den kuldioxid, vi leder op i atmosfæren, ligesom størsteparten af den ekstra varme, som drivhuseffekten genererer, i sidste ende ledes ned i det kolde dyb.

Men resultatet bliver stigende havtemperaturer, hvilket kan iværksætte en fatal proces, som kan få store dele af det forunderlige liv i havene til at gispe efter vejret og i sidste ende dø.

Sådan lyder hovedkonklusionen i et opsigtsvækkende forskningsresultat, som en række forskere på bl.a. Niels Bohr Institutet, DMI og DTU er nået frem til ved hjælp af omfattende modelberegninger. Resultatet er netop offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience.

»Det er en langsommelig proces, men hvis den globale opvarmning fortsætter i flere årtier, for eksempel hvis vi fortsætter med at lede CO2 op i atmosfæren i de kommende generationer, risikerer vi at iværksætte en opvarmende proces, som vil føre til omfattende havdød i løbet af de næste 500 år. Oven i købet kan der gå tusinder af år, før livet vender tilbage i de døde zoner, fordi havet holder så godt på varmen,« siger seniorforsker ved DTU-Space, Jens Olaf Pepke Pedersen, der er medforfatter til artiklen.

Flere døde zoner
Problemet er, at varmere oceaner ikke kan indeholde den samme mængde ilt i overfladevandet som køligere hav. Dertil kommer, at beregninger viser, at varmere oceaner i vidt omfang vil svække havstrømme, som fører ilt fra overfladen ned i dybhavet. Konsekvensen kan blive en tidobling eller mere af havenes døde zoner. I det værste scenarie kan en tiendedel af oceanerne ende som et dødt område.

Lavere pH-værdi
Professor Gary Shaffer, der leder forskerteamet fra Danish Center for Earth System Science (DCESS), siger, at »en sådan udvidelse af de døde zoner vil føre til en stigning i både hyppigheden og omfanget af fiskedød, for eksempel ud for kontinenternes vestlige kyster i Oregon og Chile.«

Allerede i dag eksisterer der store havområder, ikke mindst i Østersøen, som i realiteten er erklæret for døde. Men de er overvejende kystnære og er døde som resultat af tilførsel af kunstgødning og andre næringsstoffer fra kysterne. Men i modsætning til åbne havområder, der dør som konsekvens af stigende havtemperaturer, så kan de kystnære døde zoner vækkes til live ved at stoppe tilførslen af næringsstoffer.

Oceanerne, der udgør to tredjedele af hele Jordens overflade, står oven i købet over for en anden menneskeskabt dødsrisiko. Det er forsuringen af havene som følge af de stigende mængder CO2, der langsomt men sikkert får havenes pH-værdi til at falde. Det kan med et stigende CO2-indhold i atmosfæren skabe tiltagende alvorlige problemer for koraller, fytoplankton, krebs og andre kalkbærende havdyr, der typisk befinder sig først i havets fødekæde.

Som professor Shaffer advarende forklarer:

»Hele oceanets fremtid som et stort reservoir af fødevarer vil blive mere uvis. Det er derfor nødvendigt at reducere emissionerne fra afbrænding af fossile energikilder indenfor de næste få generationer for at begrænse forsuringen og udbredelsen af døde zoner i oceanerne og dermed undgå de alvorlige langtidseffekter i oceanet.«