Optælling af hjemløse fandt 44 gadesovere - kun tre var danskere

Antallet af hjemløse, der lægger sig til at sove i de københavnske gader, er ifølge en ny optælling faldet markant. Til gengæld udgør de udenlandske hjemløse en større andel af gadesoverne.

Københavns Kommune tæller hvert halve år antallet af personer, der sover på gaden i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det er især de udenlandske hjemløse, der må krybe sig sammen for at holde varmen, når Københavns bænke, udluftningsriste og fredelige gadehjørner bliver henlagt i nattens mørke.

Et knapt 20 mand stort hold fra Københavns Kommunes Hjemløseenhed og ngo’en Projekt Udenfor talte natten til fredag i sidste uge 44 hjemløse, da de systematisk gik gennem byen på den halvårlige optælling af hjemløse i København. Ud af de 44 hjemløse var kun tre danskere.

I en tilsvarende optælling fra februar sidste år var det samlede antal af hjemløse, der tilbragte natten udendørs, næsten dobbelt så stort. Det er især de danske hjemløse, der er forsvundet fra nattens gadebillede.

»Det var hjemløse fra østeuropæiske lande, der fyldte statistikken i sidste uges optælling, men der var også tre hjemløse fra andre nordiske lande,« siger Gitte Aalbæk, der er socialfaglig leder i Projekt Udenfor.

De udenlandske hjemløse udgjorde kun 75 procent af gadesoverne ved optællingen i februar 2016. I år er godt og vel 93 procent af gadesoverne udlændinge.

Kommunen kan ikke hjælpe alle

Ifølge Københavns Kommune er der en god forklaring på, at det primært er hjemløse med udenlandsk baggrund, der ender med at sove på gaden.

»Der er lovgivningsmæssige forhold, der gør, at vi ikke må eller kan hjælpe de udenlandske hjemløse, hvis de for eksempel er her på ulovligt ophold. Derfor strander de ofte på, at de enten ikke har lyst til at få vores hjælp, eller at vi ikke må hjælpe dem,« fortæller Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S).

Selvom alle EU-borgere som udgangspunkt har samme ret til at få en sengeplads på et herberg, kræver det stadig, at de udenlandske hjemløse har lovligt ophold i Danmark og falder under en særlig målgruppe, for eksempel hvis de har sociale problemer eller psykisk sygdom.

Har de udenlandske hjemløse ikke det, kan de i stedet få hjælp til basale fornødenheder og rejsen tilbage til deres hjemland gennem kommunens transitprogrammer, forklarer Jesper Christensen (S).

Gadesoverne vælger selv

Men der er andre steder, de udenlandske hjemløse kan få tag over hovedet. Hos Kirkens Korshær stiller man med hjælp fra en særlig pulje fra Socialstyrelsen for eksempel dagligt 65 sengepladser til rådighed for udenlandske hjemløse.

I denne sæson har der for det meste været plads til alle, der søgte ly for natten.

»Der har heldigvis været få aftener, hvor der var så meget rift om at få én af pladserne, at man måtte trække lod, og for det meste kommer alle ind,« siger Susannah L. Sønderlund, som er leder af Kompasset, der under Kirkens Korshær giver plads til hjemløse migranter i København.

Hun tilføjer, at der ikke var fuldt hus, da optællingen blev lavet natten til fredag, men de dage, hvor der ikke er flere ledige senge, har de hjemløse ikke andre steder at gå hen.

Ifølge Susannah L. Sønderlund er forklaringen på, at størstedelen af gadesoverne er udenlandske dog flertydig og også af praktisk karakter:

»Nogle hjemløse skyr de store overnatningssteder, hvor der er mange konflikter og racisme, og mange vil ikke sætte deres ben i sådan et nødovernatningssted – så vil de hellere finde en sovepose og passe sig selv udenfor, i en opgang eller i en bil. Der er mange overlevelsesstrategier,« siger hun.

Optællingen matcher tendensen

Det mønster kan afdelingschef i hjemløseenheden i Københavns Kommune, Peter Ellermann, godt genkende.

Peter Ellermann har været en del af de halvårlige optællinger siden samarbejdet med Projekt Udenfor startede for to år siden, og han mener, at kommunen har et godt overblik over antallet hjemløse i København. Alligevel understreger han, at optællingen er et øjebliksbillede, selvom tendensen med de mange udlændinge ikke er til at tage fejl af.

»Optællingen er et godt gæt på antallet af hjemløse, der sover uden tag over hovedet, men vi finder ikke alle,« siger Peter Ellermann og fortsætter:

»Det er blandt andet også vejrafhængigt, så da det sidste år var varmere og bedre vejr, var der lidt flere. Men de fleste af dem, der ligger på gaden, er udlændinge, og dem mener  jeg ikke, der er kommet færre af.«

I alt er der ifølge den seneste optælling fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, 6.138 hjemløse i Danmark, og heraf befinder 1.562 sig i hovedstaden. Den landsdækkende optælling er fra 2015, til august i år offentliggøres de nye tal fra en netop afsluttet optælling.