Opsigtsvækkende mange reddet fra hestehuller i Nordsjælland

I løbet af weekenden har kysternes livreddere i Nordsjælland haft overordentligt travlt. En tredjedel af det normale antal redninger blev på en enkelt weekend foretaget i ferielandet.

Stængehus Strand tæt på Tisvildeleje i Nordsjælland. Tisvilde er et af stederne, hvor livrederne har været i aktion hen over weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordsjælland er for mange et yndet feriested. Med de mange sommerhuse, de grønne vidder og ikke mindst de gode badestrande, valfarter de ferierende til. Men i år har der været en særlig risiko for badegæsterne.

Det skriver blandt andet SN.dk.

Det er risikoen for såkaldte hestehuller eller revlehuller – fordybninger i strandens revler, der kan skabe stærk understrøm, som kan trække badegæster mange meter ud, og i værste fald kan føre til drukneulykker.

I det attraktive sommerferiemål, Liseleje, måtte livredderne i aktion hele 20 gange lørdag.

De øvrige redninger er sket ved bølgebrydere i Tisvildeleje, Rågeleje og Hornbæk. Hele 31 redninger på en enkelt weekend markerer en tredjedel af antallet af redninger for året generelt.

Den nordsjællandske kyststrækning fra Helsingør til Hundested plejer at have mellem 40 og 80 af den slags redninger i løbet af en hel badesæson.

Ingen af de badende kom direkte i livsfare, skriver SN.dk.

»Jeg kunne godt tænke mig, at Kystdirektoratet, inden de giver tilladelse, vil ringe til det lokale beredskab eller livredningstjenesten og spørge, om bølgebryderne har indflydelse på sikkerheden på stranden, så det også indgår i vurderingen,« siger cheflivredder John Mogensen til SN.dk.

Bliver man hevet med af strømmen fra et hestehul, er det vigtigt at huske på, at man ikke må stritte imod.

Det kan nemlig selv ikke de mest erfarne svømmere. Derimod skal man lade sig flyde med strømmen eller træde vande, til man kan svømme i land ved et sted, hvor der ikke er et hestehul – og meget vigtigt er det, at man bevarer fatningen og ikke går i panik.

Sidste år gennemførte livreddere hos TrygFonden Kystlivredning 75.864 indsatser. 34 af dem var aktioner, hvor personer var i livsfare.

Mange strande, som TrygFonden Kystlivredning ikke er til stede på, har andre former for livreddere.