Opråb fra psykiatrisk hospital bekymrer partier

Psykiatrien lider, mener S og DF. Partierne er spændte på, om sundhedsministeren vil sikre ordentlige forhold.

Personalet på Psykiatrisk Hospital Risskov fortæller i et åbent brev til Region Midtjylland, at de er bekymrede over forholdene på deres arbejdsplads. Scanpix/Ernst Van Norde Fold sammen
Læs mere

Aarhus. I et åbent brev fortæller læger, sygeplejersker og psykologer om en stærkt presset hverdag på Psykiatrisk Hospital Risskov ved Aarhus.

På den baggrund har både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sendt spørgsmål til den nyligt tiltrådte sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V).

Partierne vil vide, hvad der skal ske med den tilsyneladende trængte psykiatri.

- Det er meget uholdbart, når en samlet personalegruppe siger fra, og når forholdene har negative konsekvenser for de sårbare patienter.

- Jeg følger det med stor bekymring og tager personalets opråb meget alvorligt, siger Socialdemokratiets psykiatriordfører, Yildiz Akdogan.

Medarbejderne på det psykiatriske hospital nord for Aarhus fortæller ifølge Jyllands-Posten om mangel på både sengepladser og hænder.

Patienter med akut behov for indlæggelse må vente i dagevis på en sengeplads, mens deres tilstand bliver forværret. Allerede indlagte patienter bliver udskrevet for tidligt. Og flere patienter begår selvmord på afdelingerne.

- Hvis man prioriterer psykiatrien og forsøger at ligestille den med somatikken, er jeg sikker på, at psykiatrien kan løftes, siger Yildiz Akdogan.

Hos Dansk Folkeparti forstår psykiatriordfører Liselott Blixt ikke, hvorfor der igen og igen kommer advarsler om pressede forhold i psykiatrien.

- Det er bekymrende, at vi har en psykiatri, der lider.

- Det er, som om det bliver værre og værre, selv om vi løbende har afsat penge til bedre kapacitet og det ene og det andet, siger hun.

Liselott Blixt nævner, at der i efteråret blev indgået en politisk aftale om at oprette 150 pladser på nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger. Dermed skulle pladser i psykiatrien blive frigivet.

- Men spørgsmålet er, om det er nok. Det er her og nu, der er et problem, og det er nødt til at blive løst, siger Liselott Blixt.

- Nogle regioner har svært ved at få det nødvendige personale. Derfor skal vi se på, hvilke andre personalegrupper der kan indgå i psykiatrien. Det kan være pædagoger og ergo- og fysioterapeuter, siger hun.

/ritzau/