Oppositionspartier: Det ændrer intet i Støjberg-sagen, at flere asylpar afgav forkerte oplysninger

Flere af de omdiskuterede barnebrude har efter udlændingeministerens omtalte instruks ændret forklaring. De er nu ikke helt så unge, men derimod myndige.

Det stiller ikke sagen om Inger Støjbergs instruks anderledes, at nogle barnebrude har ændret forklaring, mener ordførere fra Socialdemokratiet og Alternativet. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere unge asylpar har afgivet urigtige oplysninger til de danske myndigheder om deres alder.

Seks af de omtalte 32 barnebrude i Støjberg-sagen har først oplyst til de danske myndigheder, at de var umyndige og under 18 år. Men efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i februar 2016 afgav sin omdiskuterede instruks om at tvangsadskille unge asylansøgere under 18 år fra deres ældre samlever, ændrede seks af de mindreårige kvinder forklaring. Det beskrev BT mandag på baggrund af en aktindsigt fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Nu oplyste kvinderne, at de var over 18 år og dermed myndige og ikke omfattet af instruksen. Derfor kunne de ifølge BT få lov til at bo sammen med deres samlever.

De nye oplysninger ændrer dog ikke noget grundlæggende i Støjberg-sagen, forklarer ordførere for Socialdemokratiet og Alternativet nu over for Berlingske.

»Det er en kendt sag, at der er asylansøgere, der oplyser en forkert alder. Det er set før, og det kommer til at indgå i behandlingen af deres asylsag. Men det stiller ikke sagen om Inger Støjbergs instruks anderledes. Den handler jo om, hvem der har ansvaret for, at der blev udsendt en ulovlig instruks, og at der blev administreret ulovligt efter den i nogle måneder. De to ting har for mig at se ikke noget med hinanden at gøre,« siger Mattias Tesfaye, der er medlem af udlændinge- og integrationsudvalget.

Alternativet vil som det eneste parti i Folketinget vælte Inger Støjberg på baggrund af sagen om den ulovlige instruks. Partiets udlændingeordfører, Josephine Fock, mener heller ikke, at det rykker ved sagen, at en del af de ramte asylpar har afgivet forkerte oplysninger.

»Myndighederne er startet med at handle forkert i de her sager. Man har adskilt unge asylpar, uden at de har haft mulighed for at afgive forklaring hver især. Altså uden individuel partshøring. Det er ulovligt, og det har ministeren indrømmet,« siger Josephine Fock og fortsætter:

»Derfor synes jeg ikke, at det rykker ved sagen overhovedet, at nogle af asylansøgerne har ændret forklaring omkring deres alder. Det understreger derimod behovet for en individuel sagsbehandling. Det kunne jo netop være i den individuelle sagsbehandling, man havde fundet den korrekte alder.«

Usikkerheden råder

I sager, hvor der er tvivl om en asylansøgers alder, kan de danske myndigheder få lavet en fysisk aldersundersøgelse af personen. Usikkerheden i undersøgelserne er dog så stor, at det kan være umuligt at efterprøve, om kvinderne i sagen om barnebrudene taler sandt, når de siger, at de er 18 år og ikke 15, 16 eller 17 år som først angivet. Det forklarer Niels Lynnerup, der er retsmediciner på Retsmedicinsk Institut, som udfører aldersundersøgelserne, til BT.

»Det er biologi, og der er usikkerhed. Vi understreger hver gang, at det er et skøn og ikke et facit. Det er myndighedernes afgørelse, hvor man ender med at fastlægge den juridiske alder,« siger Niels Lynnerup til avisen.

Hverken Dansk Flygtningehjælp eller Røde Kors ønsker at kommentere sagerne, hvor asylpar har afgivet forkerte oplysninger. Udlændingestyrelsen afviser også at udtale sig, idet der er tale om personsager.

Efter det seneste samråd om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ulovlige instruks har oppositionen meddelt, at ministeren vil blive indkaldt i et tredje samråd. Det står klart, at Støjbergs instruks var ulovlig, men målet er én gang for alle at få afklaret, om embedsværket har handlet ulovligt uden ministerens vidende, eller om ministeren har pålagt embedsværket at handle ulovligt.