Oppositionen kræver naturhandling

Forskeres barske kritik af den danske indsats for at redde truede dyre- og plantearter får nu oppositionen til at kræve handling fra regeringen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Truede dyre- og plantearter i Danmark har det meget svært, advarer forskere. Det får nu oppositionen til at skyde med skarpt på regeringens indsats for at redde de truede planter og dyr.

Kritikken kommer blandt andet fra professor i makrobiologi Carsten Rahbek fra Københavns Universitet og seniorforsker Rasmus Ejrnæs fra Danmarks Miljøundersøgelser, der kalder den nuværende udvikling for en ny masseudryddelse af arter og sammenligner det med dinosaurernes forsvinden.

- Forskerne leverer en sønderlemmende kritik af regeringen på dette område. Man har haft ni år til at rette op på de dyre- og plantearter, vi mister i Danmark, og man har ikke gjort noget, siger Mette Gjerskov, miljøordfører for Socialdemokraterne og fortsætter:

- Jeg ser det som et led i den almindelige naturmassakre fra regeringen: Natur betyder ikke så meget, for vi vil hellere producere nogle fødevarer på naturens bekostning. Det, synes jeg, er ærgerligt, og jeg er glad for, at videnskabsfolkene nu råber vagt i gevær.

Danmark har sammen med de øvrige EU-lande opgivet at nå et mål om at stoppe naturens tilbagegang i 2010 og i stedet udskyde det til 2020.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er svært, men Danmark burde kunne finde ud af sætte fokus på det og gøre noget ved det, siger Mette Gjerskov.

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, mener også, at regeringen har svigtet naturen.

- Hvis vi skal sikre natur og biodiversitet, kommer vi ikke uden om at reducere landsbrugets andel af det danske areal fra de nuværende 62 procent, siger Per Clausen.

Han mener, at regeringen er gået den modsatte vej ved at ophæve braklægningsordningen uden at skaffe erstatning for den ødelagte natur.

/ritzau/