Oppositionen: DRs uafhængighed under pres

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen fastholder sit angreb på DRs troværdighed, beskylder oppositionen ham for at ville styre medierne og for at sætte DRs uafhængighed under et voldsomt pres.

På trods af voldsomme protester om Berlusconi-lignende tilstande og beskyldninger om politisk indblanding i pressens arbejde, fastholder statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) angrebet på Danmarks Radios troværdighed i sagen om filmen »Den hemmelige krig«.

»Jeg har bare det synspunkt, at når man lancerer så grove beskyldninger mod en regering, så skal man i det mindste sørge for, at det faktuelle er i orden. Det er det ikke, og det er så Danmarks Radio, som selv må håndtere den sag,« siger statsministeren.

Hermed fastholder Fogh - der også er pressens minister - et angreb, som oppositionen kalder »historisk«, fordi statsministeren så markant blander sig i pressens arbejde og dermed begrænses ytringsfriheden.

»Man går efter budbringeren og stempler de kritiske som uhæderlige. Regeringen vil både styre, hvad der skal diskuteres, og med hvem og hvor,« siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, kalder Foghs angreb på DR for et historisk brud i forholdet mellem politikere og DR.

»Historisk set har vi et system, hvor vi forsøger at skabe en uafhængighed mellem det politiske system og DR. Når statsministeren direkte angriber DR helt nede på programniveau, så er det jo et forsøg på at lægge pres på en offentlig medieinstitution. Det er et historisk brud, han her foretager sig,« siger Mogens Jensen.

R: Urimeligt angreb
Samme toner kommer fra hans radikale kollega Simon Emil Ammitzbøll.

»Det er et fuldstændigt urimeligt angreb på DR. Regeringen har tabt proportionerne. Det handler om, at danske soldater muligvis har udleveret afghanere til tortur. Det afviser han at undersøge, til gengæld vil han have undersøgt DRs troværdighed pga. af nogle småfejl i en film, hvis konklusion i øvrigt stadig holder,« siger Simon Emil Ammitzbøll, der har kaldt Fogh i samråd om sagen.

Hos SF sammeligner Villy Søvndal statsministeren med den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi, der også ejede medieinstitutioner og brugte dem politisk.

»Det er kun et år siden, at Fogh svingede sig op på den høje moralske ganger og talte om pressefrihed og ytringsfrihed. Samtidig ser vi det ene intimideringsforsøg på medier og journalister efter det andet. Det er ærlig talt smagløst og minder mig om Berlusconi,« siger SFs formand Villy Søvndal til Ritzau.

Både den konservative konservative medieordfører, Jacob Axel Nielsen, og Dansk Folkepartis ditto, Louise Frevert, mener, at der bør komme en undersøgelse af dækningen. Frevert har ligefrem stillet et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til kulturminister Brian Mikkelsen (K), hvor hun spørger, om Danmarks Radio opfylder sin public service forpligtelse.