Opposition uenig om »rødglødende« knippelsuppe

Socialdemokraternes retsordfører vil ikke kritisere politiets kontroversielle ordre om at slå mod presse og journalister under COP15-demonstration til deres knipler var rødglødende. Resten af oppositionen har ellers allerede fordømt det.

COP15: Politiet bruger knipler og peberspray for at opløse Reclaim Power-demonstrationen foran Bella Center i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oppositionen er uenig om, hvordan man skal gribe politiets kontroversielle ordrer om knippelsuppe under COP15-demonstrationer an. 

Mens Enhedslisten, de Radikale og SF allerede har fordømt politiets ageren, mener Socialdemokraterne, man skal vente med de store ord, indtil der er kommet flere fakta på bordet. 

- Man må holde lidt igen, inden man bliver alt for fordømmende. Vi må lige slå bremserne i, før vi ved, hvilken type situation politiet rent faktisk har stået i, siger Karen Hækkerup.

Politiet var for mange og for voldsomme under den store demonstration foran Bella Center i København, har Ø, R og SF ellers allerede sagt, efter en båndoptagelse fra politiets radiokommunikation er blevet offentliggjort. 

Her opfordrer indsatslederen til at bruge kniplerne mod presse og demonstranter, indtil de er ”rødglødende”. SFs retsordfører Karina Lorentzen mener blandt andet, man nu endelig har fået bevis for, mistankerne om politiets ageren under topmødet.

- Det her stemmer meget godt overens med, at vi har hørt fra pressen, at man følte sig generet af politiet under topmødet. Det er det tydelige bevis på, at man ikke har skelnet mellem ballademagere og pressefolk, siger hun til Ritzau.

Men Karen Hækkerup vælger at anskue situationen anderledes.

- Jeg har stor respekt for, at de betjente havde en voldsom opgave at løse med et Bella Center omringet af folk, der gerne ville lave ballade udenfor. Det er jo deres opgave at få bragt til ende, og der var nogle voldsomme scener derude. Indtil videre må jeg bare sige, at det var en meget presset situation, siger hun.

Hun tilføjer, at det ikke er ”heldigt,” hvis pressefolkene ikke forud er blevet bedt om at flytte sig. Men det må man så opklare efterfølgende. 

- Det er selvfølgelig et heftigt sprogbrug, og det lyder meget voldsomt. Men det er svært at sidde her på bagkanten et år efter og ikke vide, hvilken sammenhæng, det er blevet sagt i, og hvad der er gået forud. Så længe man ikke ved det, er det meget nemt at være fordømmende. Men måske også for unuanceret, siger hun. 

SF har kaldt Justitsministeren i samråd. Mener du også, det er nødvendigt?

Jeg har kun hørt et par sætninger her og der taget ud af en sammenhæng. Nu kommer samrådet, og det vil jeg selvfølgelig også deltage i, og så finder vi så ud af, om det kan oplyses nærmere, hvad det er for en situation, de har stået i, siger Karen Hækkerup.