Opholdsforbud til bandemedlemmer er »at skyde sig selv i foden«

Regeringens forslag om at afskære dømte bandemedlemmer fra at vende tilbage til de kommuner, hvor de begik kriminalitet, i op til ti år efter udstået straf, får hård kritik fra flere kanter.

Arkivfoto. Hells Angels rygmærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Om jeg føler mig rehabiliteret? Jeg aner ikke, hvad det ord betyder. Det er et lorteord.«

Ingen forklarer det bedre end Morgan Freemans figur »Red« i filmen »En Verden Udenfor«. Livet uden for tremmerne kan være svært at forberede sig på. Det kræver, at man har noget - eller nogen - at komme ud til.

Flere kritiserer regeringens udspil, der skal afskære bandemedlemmer fra at opholde sig i den kommune, hvor de har begået deres kriminelle gerning i op til 10 år.

»Det er at skyde sig selv i foden. De mennesker, der er vigtigst for dig, når du kommer ud, mister du kontakten med. Så kommer du til at stå på en øde ø. Jeg tror, at alle de fagpersoner, du spørger, vil sige, at det er ikke den rigtige måde at løse det her på,« vurderer Poul Kellberg, kriminolog og direktør i organisationen Comeback, der laver exit programmer for unge i bandemiljøerne.

Regeringens begrundelse for den skærpede kurs over for medlemmer af rocker- og bandemiljøet er, at mange dømte kriminelle efter endt afsoning vender tilbage til deres gamle grupperinger, til kriminalitet og ikke mindst til områder, de kender, og gør hverdagen utryg for uskyldige borgere. Det fremgår af det udkast til bandepakken, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Men lektor i Strafferet og kriminologi ved Aarhus Universitet, Anette Storgaard, er i tvivl om forslagets effekt.

»Vi har allerede virkemidler i straffeloven, der muliggør, at prøveløsladte kan pålægges at afstå fra at have omgang med bestemte personer i prøvetiden, hvilket ofte vil sige to eller tre år efter afsoning,« siger lektoren og fortsætter:

»Desuden gør det kriminalforsorgens arbejde med hensigtsmæssig boligplacering ved løsladelse endnu vanskeligere, hvis man f.eks. ikke kan løslades til en ægtefælles eller partners adresse, hvor man måske også boede før afsoningen, og hvor fælles børn måske bor.«

På Christiansborg tegner der sig et flertal for forslaget.

Fængselsforbundet: »Det er bekymrende«

Rocker- og banderelateret kriminalitet begået ved eksempelvis Blågårds Plads i København kan med det nye forslag altså medføre, at man ikke må opholde sig i Københavns Kommune i ti år. Straffen for at overtræde opholdsforbuddet er en ny tur i fængsel i op til halvandet år.

I Fængselsforbundet frygter man, at man med forslaget rammer skævt:

»Det her bekymrer mig en del, fordi vi fjerner den pågældende fra dens positive netværk. Jeg kan sagtens se ideen i, at hvis man bor i Vollsmose, har været medlem af en bande dér, og kommer ud og skal bo i Vollsmose, så er det svært at holde sig ude af bandekriminaliteten. Men jeg er meget betænkelig ved den del af det, hvor man tvinger familien til at flytte, hvis de vil være sammen med den løsladte,« siger formand Kim Østerbye og fortsætter:

»Jeg har svært ved at se, at det her kommer til at virke positivt på særligt mange, men det kommer til at ramme mange, der bare har et ønske om at komme ud og igang med et liv. Man skal være meget forsigtig med at tage det her i anvendelse.«

Et forbud kan ifølge aftaleudkastet ophæves, hvis den dømte gennemfører et exit-program og er ude af det kriminelle miljø.

Foruden opholdsforbuddet indeholder udkastet til en ny bandepakke bl.a. at forhøje straffen for lovovertrædelser, hvor der er anvendt skydevåben, med op til det halve af det nuværende strafniveau, ligesom minimumsstraffen for besiddelse af skydevåben fordobles fra et til to års fængsel.