Opgørelser over hadforbrydelser udkommer med års forsinkelse

Politiets årsrapport om hadforbrydelser udkommer med over et års forsinkelse, hvilket gør det meget svært at vurdere problemets eksakte omfang, fortæller flere foreninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er næsten umuligt at finde ud af, hvor stort problemet med hadforbrydelser er i Danmark, fordi Politiets Efterretningstjeneste (PET) er alt for længe om at offentliggøre myndighedernes årsrapporter om hadforbrydelser.

Det fortæller flere organisationer, der repræsenterer de minoriteter, som typisk er ofre for hadforbrydelser, til Politiken.

Det er PET, som har ansvar for at kortlægge politiets registreringer af hadforbrydelser, og den seneste rapport dækker over 2012. Rapporterne for 2013 og 2014 er stadig ikke publiceret. Og det er problematisk, at årsrapporterne er så længe undervejs, mener Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT)

»Det er meget vigtigt for os at kunne følge med i udviklingen i antallet af hadforbrydelser. Vi har ikke selv ressourcer til at indsamle dokumentation, og når der ikke kommer nye opgørelser, er det meget vanskeligt for os at vide, hvad udviklingen er,« siger Ask Ulrich Pedersen, som er talsperson for LGBT.

PET har ikke oplyst til Politiken, hvorfor årsrapporterne først kommer mere end et år efter det år, de omhandler, men man oplyser, at årsrapporten for 2013 kommer »inden for overskuelig fremtid«, mens årsrapporten for 2014 først kommer om cirka et år.

Det er ikke godt nok, siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), der nu vil nu tage problematikken op i Folketinget.

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har ifølge Politiken bestilt en kortlægning af hadforbrydelser hos rådgivningsfirmaet Cowi. Undersøgelsen forventes at udkomme om få måneder.