Opgørelse viser: Hundredvis af hændelser med fyrværkeri omkring nytår

SF har ønsket svar fra Justitsministeriet på spørgsmål angående antallet og omstændighederne for ulovlig brug af fyrværkeri i og omkring nytårsaften. Nu har Rigspolitiet tallene klar, som viser, at der på få dage har været omkring 500 hændelser.

 

Fra 27. december sidste år til 2. januar i år er der registreret omtrent 500 hændelser vedrørende fyrværkeri.

Det oplyser Rigspolitiet i et svar til Justitsministeriet.

Historier om ulovlig brug af fyrværkeri og affyringer mod politi- og brandfolk fyldte i medierne for en måneds tid siden.

I tiden omkring nytår var der flere hændelser, hvor grupper af unge blandt andet skød med fyrværkeri mod forbipasserende på Nørrebro i København, ligesom der blev skudt mod brandfolk.

De 500 registrerede hændelser drejer sig om anmeldelser, politiets egne iagttagelser og sager om fund af fyrværkeri.

Ud af de ca. 500 hændelser er der registreret ca. 250 hændelser, der specifikt handler om affyring af fyrværkeri mod personer eller køretøjer. Omtrent 100 hændelser drejer sig om affyring mod bygninger eller langs veje, mens ca. 105 sager handler om fund af fyrværkeri eller skader efter uforsvarlig brug af fyrværkeri, for eksempel på postkasser og lignende.

Forbud til særlige zoner

Radikale Venstre ønskede et forbud, der skulle begrænse affyring af fyrværkeri til særlige zoner.

Til Berlingske 28. december sagde Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber:

»Det svarer til, man vil skrue en skrue i med en hammer. Vi har ikke hjemmel til at regulere enkeltpersoners brug af fyrværkeri med den gældende lovgivning.«

Ifølge en opgørelse fra Danske Beredskaber pr. 1. januar 2020 har der været 17 registrerede angreb mellem tirsdag den 31. december 2019 klokken 12.00 og onsdag den 1. januar 2020. De 17 angreb fordeler sig på fem redningsberedskaber, oplyser Rigspolitiet i et svar til Justitsministeriet.

Svaret kommer på et spørgsmål stillet af SFs retsordfører, Karina Lorentzen, der ønskede at få oplyst sted, motiv og konsekvenserne for den ulovlige brug af fyrværkeri.

Kommunernes beredskaber har ikke retningslinjer for, hvordan den ulovlige brug af fyrværkeri registreres, og derfor er antallet behæftet med en vis usikkerhed.

Hos Københavns Politi har man været særligt opmærksom på Nørrebro efter episoder i december, hvor to 15-årige drenge blev anholdt for at skyde fyrværkeri mod andre.

Ud over de 17 hændelser har Danske Beredskaber også noteret en hændelse med beskydning den 29. december 2019 ved Hovedstadens Beredskab.