Opgør med VKs sundhedspolitik

Regeringens forebyggelses­kommission vil gøre op med regeringens hidtidige sundhedspolitik. Danskerne skal vænne sig til flere forbud.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis regeringen vil gøre den sygeste del af befolkningen mere raske, skal den gøre op med sin egen politik på sundheds- og forebyggelsesområdet. Det er den klare konklusion fra regeringens egen forebyggelseskommission. Tanken om at sundhed er folks eget ansvar, der kan hjælpes af frivillighedens vej, skal erstattes af forbud, afgifter og langt mere »blanden sig« i folks liv, mener kommissionen.

Det er prisen, hvis politikerne ønsker at hjælpe de svageste, lyder det fra formand, Mette Wier: »Alle de tiltag, der baserer sig på frivillighed og på, at folk selv skal tage ansvar, uddyber den sociale ulighed. Det er primært de ressourcestærke, der tager imod gode råd og reagerer på dem. Hvis politikerne vil den sociale ulighed i sundhed til livs, må vi have fat i tiltag som afgifter, forbud og skolemad.«

De ideer skal forbedre danskernes sundhed og nedbringe den voksende ulighed. En ulighed, der betyder, at en beboer i Kongens Enghave dør syv år tidligere end en person nogle få hundrede meter væk i Frederiksberg.

Udover markant øgede afgifter og forbud mod alkohol og tobak, har kommissionen også flere cykelstier, sund skolemad i socialt belastede områder og mere opsøgende sundheds- og socialpersonale på idelisten,

»Det har været tabubelagt at blande sig i folks livsstil med forbud og afgifter. Det er nødvendigvis dér, man skal hen, hvis man vil reducere den sociale ulighed. Vi må gøre status og sige: Information og frivillighed virker kun for nogen,« siger Mette Wier.

Formand for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), er ikke begejstret:

»Ideerne om forbud og afgifter henleder tankerne på forbudssverige. Vi forbyder snart dit og dat. Vi vil ikke være med til at tryne hele samfundet.«

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er heller ikke umiddelbart udelt begejstret, men han vil ikke drage konklusioner, før han har læst kommissionens arbejde.