Opfordring til nyuddannede: Her har I gode jobmuligheder

Ifølge en ny analyse bliver der ansat langt flere dimittender i rådgivervirksomheder end på resten af arbejdsmarkedet. En af dem er 26-årige Kristoffer Schaldemose, der har læst statskundskab, men nu rådgiver virksomheder i at udvikle deres forretning.

Kristoffer Schaldemose blev som nyuddannet statskundskaber ansat i konsulentfirmaet Qvartz. Som ny konsulent modtager han intern oplæring, ligesom han - som her på billedet - holder jævnlige møder med andre nyansatte, hvor de diskuterer deres arbejdsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som statskundskabstuderende på Københavns Universitet (KU) havde Kristoffer Schaldemose mere end svært ved at se en fremtid for sig som konsulent og rådgiver for bl.a. banker og kapitalfonde i en stor konsulentvirksomhed.

I stedet så han sig - som så mange af sine medstuderende -mere inden for noget med politik, inden for den offentlige sektor, et minsterium eller sådan noget. Han fik da også et job som studentermedhjælper i Finansministeriet, og der stod formentlig en stol klar til ham i ministeriet, når han engang var færdig på KU.

Men da den i dag 26-årige cand.scient.pol dimitterede i februar i år, traf han et helt andet valg. Han valgte ministeriet fra og rådgivervirksomheden QVARTZ til. Nysgerrig på den private sektor. Han blev fra 1. april ansat som konsulent i virksomheden, der fra hovedsædet i Ryesgade i København og med kontorer i flere lande rådgiver virksomheder verden over. Et valg, han ikke har fortrudt.

»Hvis du dengang havde sagt, at jeg skulle arbejde som konsulent, havde jeg nok sagt nej, at jeg skulle arbejde med noget politisk,« siger han.

Dermed gør QVARTZ som så mange andre rådgivervirksomheder. De ansætter dimittender og dermed unge mennesker på et jobmarked, hvor ledigheden blandt dimittender ellers er fire gange så høj som den gennemsnitlige ledighed på omkring fem procent.

Således når en analyse foretaget blandt de cirka 700 rådgivervirksomheder organiseret i DI frem til, at hele 90 procent af dem har ansat nyuddannede med videregående uddannelser inden for det seneste år. Når det gælder alle virksomhederne i DI, er tallet 45 procent.

Derfor lyder beskeden fra erhvervslivet til den nyuddannede: Gør som eller overvej at gøre som Kristoffer Schaldemose. Der er jobmuligheder inden for rådgiverbranchen. Om det så er inden for jura, byggeri, revision eller - som det er tilfældet med QVARTZ - med at rådgive virksomheder i at udvikle deres forretning.

Kristoffer Schaldemose er langt fra den eneste dimittend ansat af QVARTZ. Faktisk er halvdelen af de nyansatte dimittender, og i forhold til i 2012 bliver der i dag ansat næsten tre gange så mange nyuddannede. Det fortæller head of people, Dorte Bregnhøj.

»Vi vil gerne have en kultur med en blanding af forskellige kompetencer i vores profiler og dermed også forskellige erfaringsniveauer. Vi vil gerne lære folk op i karriereforløb, gøre dem til gode rådgivere, og derfor tager vi mange unge ind,« forklarer hun.

QVARTZ vokser og ekspanderer internationalt. Konjunkturerne er gode, men hvis eller når de vender, er det ikke nødvendigvis sidst ind, først ud, understreger Dorte Bregnhøj.

»Dimittenderne står ikke først for. Vi skal sikre, at det er plads til, at medarbejdere kan vokse op gennem vores system, så vi også om fem år har gode projektledere,« siger hun.

Kristoffer Schaldemose glæder sig over den tillid, der bliver ham vist som nyansat konsulent. Han er glad for den interne oplæring, »den flade struktur, og at det er en meningsvirksomhed«, som han siger. Dermed accepterer han også de lange arbejdsdage, der kan følge med jobbet.

Til trods for at han arbejder »i en verden af CBSere«, er der også brug for en cand.scient.pol som ham. Eller en dimittend i et fag som filosofi.

»Jeg får lov til at bruge mine evner her,« fortæller Kristoffer Schaldemose, der bl.a. har været med til at rådgive en bank om mere kundetid, hjulpet en humanitær virksomhed med ny strategi og en kapitalfond med køb af en virksomhed:

»Vi kommer med forskellige uddannelsesmæssige baggrunde. Som 'statskundskaber' kan jeg noget andet end dem fra CBS, og de kan noget andet end mig.«

Branchedirektør i DI Rådgiverne Henriette Søltoft forklarer, at der generelt er mange højtuddannede inden for rådgiverbranchen. De udgør 31 procent af de ansatte mod 11 procent inden for alle erhverv. Det betyder, at »der er en større kapacitet til at ansætte dimittender«.

»Traditionelt er det sådan, at rådgivere tager folk ind på et højt niveau for derefter at træne dem op og videreuddanne dem internt,« siger hun.

Ifølge DI er der vækst i hele rådgiverbranchen. Beskæftigelsen er »næsten oppe på niveau med før krisen«, som branchedirektøren formulerer det. I 2008 var der cirka 130.000 ansatte i branchen.

Hvad er budskabet fra jeres analyse til studerende og dimittender?

»Her er der en branche, som det er godt at orientere sig imod. En branche, der aftager mange nyuddannede, når der ellers er høj dimittendledighed. Der er mange muligheder for at komme videre karrieremæssigt i den her branche,« siger Henriette Søltoft:

»Det gælder både advokater og revisorer og i høj grad de tekniske uddannelser, ikke mindst ingeniører. Men der er også brug for økonomer og folk fra samfundsvidenskab. Det er et bredt felt.«