Opfordring til global generalstrejke på Kvindernes Internationale Kampdag

Kvinderne bag Womens March i Washington opfordrer til blokade af veje og broer og global generalstrejke for kvinder mod mænds vold. De efterlyser en langt mere militant feminisme i kampen mod neoliberalisme. Dansk Kvindesamfund, LO og Kvinderådet mener ikke det er vejen frem for dansk feminisme.

EPA/MICHAEL REYNOLDS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Der er brug for en langt mere aggressiv og militant feminisme for at bekæmpe ulighed og vold mod kvinder. Det mener arrangørerne bag Womens March i Washington, der blev et globalt fænomen, hvor millioner af kvinder og mænd over hele verden samledes dagen efter præsident Trumps indsættelse.

»Det er ikke nok at være imod Trump og hans aggressive homofobi, kvindehad og racistiske politik. Vi må også sigte mod neoliberalismens angreb på sociale ydelser og lønmodtagerrettigheder,« skriver arrangørerne i den britiske avis The Guardian.

Derfor opfordrer de kvinder over hele verden til generalstrejke på Kvindernes Internationale Kampdag onsdag den 8. marts.

»Vi vil mobilisere kvinder, inklusiv transkvinder, og alle der støtter dem, til en international kampdag – en dag med strejke på arbejde og studie, demonstration, blokade af veje, broer og pladser, strejke fra husligt arbejde, pleje og sexarbejde og konfrontere kvindehadende politikere og virksomheder,« skriver arrangørerne der blandt andet tæller aktivist, forfatter og professor Angela Davis.

Det skal føre til en ny international anti-racistisk, anti-imperialistisk, anti-heterosexistisk og anti-neoliberal feministisk bevægelse, der definerer vold mod kvinder som vold i hjemmet, markedets vold mod kvinder, gældsvold, kapitalistisk vold og statslig vold som diskrimination mod homo- og transseksuelle, mod migrationsstrømme og vold mod kvinders kroppe via forbud mod abort og mangel på gratis sundhedsbehandling. En feminisme for de 99 procent, som de kalder det med henvisning til Occupy Wall Street bevægelsen.

I Danmark er der også varslet en række arrangementer 8. marts, men Dansk Kvindesamfund støtter ikke op omkring generalstrejke, seksuel afholdenhed, blokade eller i det hele taget en mere militant feminisme ved de danske arrangementer.

»Umiddelbart lyder det ikke gangbart i dansk kontekst. Jeg har først hørt om initiativet nu, så vi har endnu ikke taget stilling, men vi har ikke en militant, meget aggressiv tradition i Danmark, så det er ikke noget, vi bakker op om. Selvfølgelig skal feminismen rumme, at man tænker bredere, det er vi enige i, men vi er ikke militante,« siger forkvinde for Dansk Kvindesamfund Lisa Holmfjord.

Heller ikke forkvinde for Kvinderådet Nanna Højlund, der også er næstformand i LO opfordrer danske kvinder til at blive hjemme fra arbejdspladsen for at blokere den trafikale infrastruktur.

»Jeg synes, det ville være rigtigt flot, hvis man på mere dansk maner møder op til demonstration, når man har fået fri fra arbejde. Man kan måske godt forstå, at amerikanerne synes, de er nødt til at gribe til hårdere midler, men vi har andre måder, vi gør tingene på i Danmark som virker, og derfor bliver vi sjældent så militante, men der er også brug for en større diskussion i Danmark, fordi de meget konservative kræfter som er i spil lige nu også skubber til noget af det, som vi kan opfatte som en selvfølge.«