Opbakningen til krigen i Afghanistan daler

Gallup-måling viser, at under halvdelen af danskerne nu står bag den danske militære indsats i Afghanistan. »Vi har ikke været gode nok til at fortælle om succeserne,« siger Venstres forsvarsordfører.

Foto: Niels Ole Qvist / Scanpix

Når Folketinget i morgen skal behandle et forslag om et stærkere dansk bidrag til den internationale sikkerhedsstyrke i Afghanistan, sker det til tonerne af faldende dansk opbakning til den militære indsats i landet. Hvor 53 procent af danskerne for et halvt år siden var fuldtonet bag de danske troppers indsats, er det tal i dag svundet ind til 46 procent, viser en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

Et forhold, der maner til selvransagelse hos Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo.

»Jeg må være ærlig og sige, at det forstår jeg ikke. Jeg synes, at vi i den senere tid har set mange eksempler på, at det går fremad derude, men vi har åbenbart ikke været gode nok til at fortælle om succeserne,« siger Karsten Nonbo.

Ubetinget succes

»For mig er indsatsen en ubetinget succes. Vi har fortrængt Taleban flere og flere steder, og vi ser solstrålehistorier om piger i skolerne og vandingsanlæg for de almindelige afghanere. Det går fremad derude, blandt andet takket være de danske soldater,« siger Karsten Nonbo.

Det er dog en optimisme, der langt fra deles af SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, der først efter sit partis gruppemøde i morgen kan sige, om SF støtter de nye initiativer, der åbner for flere penge til civil genopbygning, men også for at danske specialtropper som Jægerkorpset og Frømandskorpset skal sættes ind mod Taleban.

»Den her måling bekræfter jo meget godt den opfattelse, vi også har af, at der ikke sker fremskridt derude. Efterhånden ligner det jo den sovjetiske besættelse af landet tilbage i 1980erne, hvor man også så, at selv om man optrapper militært, så hjælper det ikke,« siger Holger K. Nielsen.

Målingen viser også, at der i befolkningen er bred enighed om, at målsætningen med indsatsen er at gøre Afghanistan til et demokratisk land. Hele 70 procent af danskerne er enige i det synspunkt. Et flertal på 56 procent er endvidere uenige i, at de danske troppers tilstedeværelse sikrer, at terrorister holdes væk fra Danmark. Ifølge Holger K. Nielsen er der behov for at gennemtænke hele den danske Afghanistan-strategi.

»Der mangler en sammenhængende strategisk tænkning, for Taleban står nu stærkere end nogensinde. Man kan ikke besejre Taleban militært, det er oplagt for de fleste, og det er denne Gallup-måling også udtryk for,« siger Holger K. Nielsen.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, ser ikke helt så dystert på situationen.

»De danske tropper trækker et meget stort læs i forhold til vores størrelse, og jeg kan godt forstå, hvis danskerne spørger sig selv, om det er helt fair, at vi skal yde så meget. Men vi mener, at frem til 2012 så er strategien i Afghanistan at drosle antallet af soldater ned, samtidig med at vi optrapper den civile indsats,« siger John Dyrby Paulsen, der tvivler på, om Taleban overhovedet kan nedkæmpes militært, men alligevel mener, at krigen vender i »vores retning«.