Opbakning til at transportere udviste kriminelle til København: »Bliver Lindholm til noget, så kører bussen«

Mange taler om dem. Ingen vil bo med dem. I Sydsjælland ruller tilsagnene ind om støtte til en bus, der fra 2021 dagligt skal fragte udviste kriminelle fra Kalvehave til København.

xbrbe
Dorte Gro fra Arbejdsgruppen Hjælp Kalvehave er i gang med at finde økonomisk støtte, så en busrute fra 2021 kan køre beboerne på øen Lindholm fra Kalvehave til København. Billedet er udleveret af Dorte Gro. Fold sammen
Læs mere
Foto: privat

Politikerne og de udviste kriminelle kan godt forberede sig. Bussen kører.

På mindre end to uger er det lykkedes en lille arbejdsgruppe at indsamle tilstrækkeligt med tilsagn om økonomisk støtte til en bus, som dagligt skal fragte udviste kriminelle fra Kalvehave på Sydsjælland til København.

Målet med bussen er at vise politikerne på Christiansborg, at valget af øen Lindholm som fremtidigt udrejsecenter for udviste kriminelle er en dårlig idé. De udviste udlændinge er et landsdækkende problem, som unødigt vil komme til at belaste Kalvehave og omegn, lyder det.

Færgen fra øen Lindholm sejler dagligt til netop den lille havneby Kalvehave. Her vakte det stor utilfredshed, da regeringen og Dansk Folkeparti i udgangen af november som en del af finansloven 2019 kunne fortælle, at øen Lindholm fra 2021 skal huse udviste kriminelle og udlændinge på såkaldt tålt ophold. Beboerne på Lindholm får meldepligt, men kan bevæge sig frit.

Arbejdsgruppen Hjælp Kalvehave bebudede tidligere i denne måned, at man vil forsøge at skabe opbakning til en bus, som dagligt kan fragte beboerne på udrejsecentret til København. Ifølge arbejdsgruppens beregninger kræver det 200 kroner hver måned fra omtrent 300 borgere at finansiere en daglig busafgang til og fra København – svarende til godt 700.000 kroner om året. Søndag havde 343 personer tilkendegivet, at de vil finansiere initiativet.

»Det viser den store lokalopbakning,« siger Dorte Gro, en af initiativtagerne bag Arbejdsgruppen Hjælp Kalvehave.

»Initiativet med bussen skal udstille, at der ikke er tale om en øde ø. Der er fast færgeforbindelse til Kalvehave. Så du kan ikke bare lave et udrejsecenter på en ø og så regne med, at alle bekymringer er væk,« siger hun.

Der er lagt op til, at udrejsecentret på Lindholm skal huse 100-125 personer.

Betalingen til bussen begynder først i 2021. På spørgsmålet, om mange af de 343 tilsagn ikke bare skyldes en lokal bølge af nuværende utilfredshed, svarer Dorte Gro:

»Tilsagnet er ikke bare et klik på Facebook. Man skal afgive personlige oplysninger. Det virker, som om folk har overvejet det. Nogle har skrevet, at de gerne vil bidrage med op til 500 kroner om måneden. Og vi får støtte fra folk, der slet ikke bor i vores område.«

Er bussen ikke bare en symbolsk måde at flage jeres utilfredshed på?

»Det er klart for at vise, at der ikke er tale om en øde ø, og at det er et fælles problem for hele Danmark. Men der er ingen tvivl om, at bliver Lindholm til noget, så kører bussen,« siger Dorte Gro.

Hvad skal de udviste kriminelle lave i København?

»Jeg kan slet ikke se, hvad de skal lave i Kalvehave. Der er brugsen, en badebro og en lystbådehavn. Der bor kun 600 personer, og så er 100 nye personer mange. Vi vil meget hellere være kendte for vandreruter og Møns Klint,« siger Dorte Gro.

Men hvad skal de lave i København?

»Vi kører dem ind for at afhjælpe Kalvehave. Nogle har sagt, at bussen nok er tom, når vi kører hjem. Men det er altså ikke planen. Vi kører dem bare væk fra Kalvehave.«

Hvordan vil I sikre, at de kommer tilbage til Kalvehave?

»De får at vide, hvor de skal være på hvilket tidspunkt.«

Og hvis de ikke lytter - risikerer I så ikke at bidrage til, at de ikke overholder deres meldepligt på Lindholm?

»Det er bestemt ikke planen.«

Hvad nu hvis de slet ikke gider at køre med jeres bus?

»Har du været en uge på Lindholm og en uge i Kalvehave, vil du gerne til København,« siger Dorte Gro.

På under to uger har en lokal gruppe indsamlet tilstrækkelig med støtte til en bus, som fra 2021 skal køre mellem Kalvehave og København. Her ses Dorte Gro, en af initiativtagerne bag projektet. Billedet er udleveret af Dorte Gro. Fold sammen
Læs mere
Foto: privat.

Store dele af den type beboere, som er tiltænkt Lindholm i 2021, bor i dag på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland. Her har lokalbefolkningen også ytret utilfredshed.

Hvad er løsningen på den gruppe af udviste kriminelle, som ingen tilsyneladende gider at være nabo til?

»Vi har indkaldt til et høringsmøde den 24. januar 2019. Vi håber, at der kommer folk fra Bording, politiet, Kriminalforsorgen, psykologer og Udlændingestyrelsen, som kan diskutere, om Lindholm er optimal,« siger Dorte Gro.

Hvor mener du, at det i stedet er optimalt at placere et udrejsecenter?

»Jeg ved det ikke. Men laver man en ordentlig analyse og indregner faktorer som turisme, menneskerettigheder, økonomi og varetegn, vil man ikke komme til at slå to streger under Lindholm.«

Hvor så?

»Jeg har hørt argumentet om at sprede dem. For eksempel fem personer i 20 kommuner. Det kunne også være de mange nedlagte asylcentre. Jeg håber, at høringen gør mig klogere,« siger Dorte Gro.

Tidligere i denne måned ytrede både lokale erhvervsforeninger og Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), hård kritik af placeringen på Lindholm.

Men på Christiansborg står Dansk Folkeparti fast. Det bliver Lindholm.

»Jeg kan ikke forestille mig andet,« siger Søren Espersen, politisk næstformand i Dansk Folkeparti.

»Alle ønsker et udrejsecenter alle andre steder, end der hvor de selv bor. Det er ligesom et atomkraftværk. Men vi er nødt til at finde et sted. Jeg bor selv på Sydsjælland, og vi må også tage vores del. Jeg synes, at diskussionen er løbet løbsk. Folk skulle hellere komme i julehumør og fokusere på at gøre noget for dem i Bording. Jeg savner også et klart svar fra alle kritikerne af Lindholm: Hvor skal det så ligge? Uanset hvilken ø vi vælger, vil der være en færgeforbindelse,« siger Søren Espersen.

Hvad nu hvis det er valget af en ø, som er en dårlig idé?

»Det synes de ikke i Bording. Og hvis vi ikke vælger en ø, vil centret nødvendigvis komme til at ligge i nærheden af et lokalsamfund,« siger Søren Espersen.