Op mod 30.000 hemmelige adresser afsløret på nettet

Op mod 30.000 hemmelige adresser på danskere kan i øjeblikket frit søges frem på en amerikansk hjemmeside, hvor ukendte gerningsmænd har kopieret den danske Tingbog.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du ejer din egen bolig og har skjult adresse, er din hemmelighed tilsyneladende ikke længere velforvaret.

Ukendte personer har kopieret den danske Tingbog og gjort oplysningerne tilgængelige på en amerikansk webadresse.

Det rapporterer Radio 24syv tirsdag.

Oplysningerne i Tingbogen er i udgangspunktet ikke personfølsomme og ligger derfor offentligt tilgængelige på tinglysning.dk, hvor man kan søge på adresser og finde frem til ejeren.

Men kopi-siden, som ligger på en amerikansk server, vender søgningen på hovedet og gør det muligt at søge på navn i databasen. På den måde kan man med få klik finde oplysninger om, hvilke adresser er ejet af en person med skjult bopæl.

Det gælder ifølge Version2 potentielt 30.000 danskere. Det er uvist, hvordan gerningsmændene er kommet i besiddelse af oplysningerne.

»Det betyder, at man kan finde personer, der har adressebeskyttelse. Så hvis en person, som i øvrigt lever skjult eller har en beskyttet adresse, ejer en ejendom, så kan man finde adressen ad den her vej. Det er lidt kuriøst, og jeg kan heller ikke gennemskue, hvad man har villet med at stjæle den her base, som man tilsyneladende har gjort,« siger Henrik Larsen, chef for DK-Cert, som overvåger den danske netsikkerhed.

Berlingske har gransket kopi-hjemmesiden og kan bekræfte, at oplysninger om fremtrædende politikere og andre personer med hemmelig adresse ligger frit tilgængeligt.

Hjemmesiden er skrevet på gebrokkent dansk, og selv om det er uklart, hvad formålet med den er, kan man et sted på siden registrere sig, hvis man ønsker sine oplysninger fjernet.

»Normalt ville jeg sige, at der ville være en økonomisk motiv, men hvad ideen præcis skulle være ved det her, er svært at gennemskue. Det er ret mystisk,« siger Henrik Larsen fra DK-Cert.

Tinglysningsregistret er ejet af Domstolsstyrelsen, som i øjeblikket er ved at undersøge sagen.

Hackere har også tidligere fattet interesse for den digitale tinglysning, som tidligere gjorde det muligt via et hul i sikkerheden at trække personers CPR-numre ud af databasen.

På den amerikanske kopi-side optræder CPR-numre ikke i de oplysninger, man kan søge frem om enkeltpersoner.