Op mod 200.000 fester til pride-parade i København

Priden er ikke en kun en parade for LGBT-personer, men hylder mangfoldigheden i bred forstand, siger talsmand. Farverigt optog for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner er også tilløbsstykke for mange andre.

Optoget der markere afslutningen på Copenhagen Pride ugen går fra Rådhuset på Frederiksberg til Rådhuspladsen i København. 20. august 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Igen i år har Danmarks største festival for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner (LGBT), Copenhagen Pride, slået rekord i antallet af deltagere.

Det fortæller kommunikationschef for Copenhagen Pride Thomas K. Rasmussen.

De første skøn lyder, at op mod 200.000 mennesker lørdag har været på gaden for at fejre pride, hvoraf 30.000 deltog i selve paraden, som er kulminationen på fem dages festival.

- Vi er helt lamslåede over, hvor meget københavnerne omfavner priden, og hvor meget de bakker op om mangfoldigheden og værdierne, der ligger i priden, siger Thomas K. Rasmussen.

Copenhagen Pride startede tirsdag og kulminerede lørdag eftermiddag med et farverigt optog. Paraden startede ved Frederiksberg Rådhus og er endt ved Rådhuspladsen i indre by, hvor der er fest resten af aftenen.

- Priden er jo ikke en bøsseparade. Priden kan rykke folks tolerancetærskel og skabe synlighed omkring, at vi alle sammen er forskellige. Og forskellighed er fedt, siger Thomas K. Rasmussen.

- Hvert år føler vi, at vi rykker Danmark og København et lidt bedre sted hen, siger han.

Som en konsekvens af massakren på et diskotek for homoseksuelle i den amerikanske by Orlando tidligere på året, hvor 49 blev dræbt, har sikkerheden ved årets festival været skruet op, og politiet har været mere talstærkt til stede.

Men det øgede politiopbud har ikke sat en dæmper på festlighederne, siger kommunikationschefen.

- Vi har haft mennesker, som været nervøse for sikkerheden. Men vi har kun oplevet, at politiet og PET har taget det meget seriøst. De har skabt den tryghed, som har gjort, at den her parade i dag har kunnet forløbe fuldstændig uden problemer, siger han.

/ritzau/

Det er et bredt udsnit af københavnske borgere, der lørdag eftermiddag er på gaden for at følge paraden, der er et af højdepunkterne ved årets Copenhagen Pride.

Den farverige parade er startet ved Frederiksberg Rådhus og slutter ved Rådhuspladsen.

De hujende tilskuere er alt fra børnefamilier, turister og venner til deltagerne i paraden, mens flere kendte ansigter er en del af selve paraden.

Det gælder blandt andre USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og flere andre partiledere fra Folketingets politiske partier. Også betjente, redningsfolk og forsvaret er en del af pride-paraden.

Det er med rekordhøj deltagerliste til dette års parade, at Danmarks største festival for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner (LGBT), Copenhagen Pride, løber af stablen. Festivalen startede tirsdag og varer i alt fem dage.

Arrangørerne af Copenhagen Pride har på forhånd anslået, at 35.000 personer deltager i festivalen.

Lørdag er prisen Årets Laks også blevet uddelt. Prisen går ifølge traditionen til en person eller organisation som "svømmer mod strømmen" i forhold til bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners rettigheder. Den bliver uddelt af interesseorganisationen LGBT Danmark.

I år gives Årets Laks til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg for beslutningen om at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme.

Udvalget skrev i begrundelsen for at ændre listen: "En persons kønsidentitet er ikke i sig selv en medicinsk eller psykiatrisk tilstand og skal ikke behandles, helbredes eller undertrykkes".

- Vi er i Sundheds- og Ældreudvalget meget glade og beærede over at modtage Årets Laks. Vi har i hele udvalget gennem længere tid haft fokus på LGBT-området og også opnået nogle gode fremskridt, senest i forbindelse med behandling af transkønnede, siger Liselott Blixt (DF), formand for Sundheds- og Ældreudvalget.

/ritzau/