Onsdag mødes politikerne om omikron: Nu giver formanden for Epidemiudvalget sit besyv med om nye restriktioner

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

Statsminister Mette Frederiksen (S) satte plaster på og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm vaccinerede, da de besøgte covid-19-vaccinationsstedet i det gamle billetkontor på Københavns Hovedbanegård i fredags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til denne decembermorgen, hvor vi vanen tro har udvalgt dagens vigtigste historier til dig, så du kan troppe velinformeret op på arbejde.

I dag skal det blandt andet handle om ekstremisme i Forsvaret, om den nye delaftale om finansloven og om skyderierne i København.

Men før vi kommer dertil, skal vi runde de aktuelle coronatal. Det seneste coronatal viser, at der søndag blev fundet 3.026 nye smittetilfælde. Desuden oplyste Statens Serum Institut, at der indtil nu er fundet 183 tilfælde af den mere smitsomme omikronvariant.

Du kan se mere om de aktuelle coronatal herunder.

Hvis du foretrækker at lytte til dagens overblik, kan du gøre det herunder.

Følg Morgenposten på mobil

Forsvarschef: Vi kender til en række eksempler på ekstremisme blandt ansatte

Vi begynder nyhedsoverflyvningen i Berlingske, som kan fortælle, at Forsvarets øverste chef, Flemming Lentfer, har gjort chefer i Forsvaret opmærksomme på, at der eksisterer ekstremisme blandt ansatte. Det fremgår af en intern e-mail, som Berlingske er i besiddelse af.

»Kære chefer. Forsvaret har på det seneste modtaget konkrete eksempler på, at flere af vores medarbejdere udtrykker ekstremistiske holdninger eller viser interesse for ekstremistiske miljøer,« skrev Flemming Lentfer i e-mailen, der blev sendt 2. februar 2021.

Forsvarschef Flemming Lentfer har i en intern skrivelse gjort opmærksom på, at der er en række eksempler på ekstremisme blandt ansatte internt i Forsvaret. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Terrortruslen kan komme indefra, som Forsvarets Efterretningstjeneste også bemærker i en helt ny beretning, der bliver offentliggjort i denne uge. I Forsvaret er det generelle træk blandt medarbejdere og veteraner, at de udmærker sig ved at have kampfærdigheder.

Du kan læse mere her, hvor du også kan blive klogere på de konkrete eksempler. Blandt andet at en soldat i Frømandskorpset i sommer blev fyret efter anklager om, at vedkommende ønskede at hverve øvrige soldater til et netværk, som slår sig op på at ønske en voldelig revolution i Danmark. Den omtalte soldat er siden gået i rette med Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

Ny aftale giver en milliard til sundhedsvæsenet

Søndag aften præsenterede regeringen sammen med støttepartierne og Kristendemokraterne en aftale, der ifølge aftaleteksten giver en milliard kroner til de danske sygehuse. Der er tale om en »coronavinterpakke«, som skal give midler til midlertidige indsatser i vintermånederne.

»Vores sygehuse er lige nu i en helt ekstraordinær situation, hvor de hen over vinteren vil være under markant pres, blandt andet på grund af covid-19,« siger finansminister Nicolai Wammen (S) søndag aften.

Sundhedsminister Magnus Heunicke understreger søndag aften, at »antallet af indlæggelser allerede nu er en belastning«,.

»Og de estimater, vi har, viser, at der er behov for rettidig omhu ved at lave denne aftale i december måned,« siger han.

Det er regionerne i samspil med personaleorganisationer, der beslutter, hvordan pengene bruges bedst muligt.

»Og med lidt held ses vi igen i morgen,« slutter finansministeren med at sige - det sker med henvisning til årets finanslov, der også bliver forhandlet om nu.

Ovenpå præsentationen af aftalen er det tydeligt for Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, hvad signaleret er.

»En ekstra milliard til regionerne var det, der skulle til for at få finansloven til at glide ned hos Enhedslisten og SF. Finansministeren, som havde lovet at lette foden fra speederen i en »kedelig finanslov«, blev presset og lettede i stedet låget til ekstraordinære julegaver af den mere mystiske art,« skriver han i en analyse.

Og Bent Winther mener desuden, at vinterpakken viser, »hvor svag regeringen er«.

Det kan du læse mere om her.

På trods af stigende omikronsmitte: Støttepartier er ikke klar til nye restriktioner

Indtil nu er der fundet 183 tilfælde af den mere smitsomme omikronvariant, men støttepartierne SF og Radikale forholder sig afventende til spørgsmålet om, hvorvidt der skal indføres yderligere restriktioner i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for Radikale og formand for det såkaldte epidemiudvalg, er af den overbevisning, at vi skal forsøge at købe tid, så vi kan vaccinere flere danskere.

»Men lige nu ser jeg ikke for mig, at vi skal have flere restriktioner. Vi skal sekventere prøverne og opspore dem, der er smittede med varianten. Hvis det viser sig om nogle uger, at varianten er alvorligere, end vi tror, er billedet selvfølgelig et andet,« siger han til Jyllands-Posten.

Partiernes sundhedsordførere er indkaldt til et møde om omikronvarianten på onsdag.

Du kan læse mere her.

Tidligere TV 2-direktør: Chefopførsel på TV 2 var »grænsende til psykopatisk«

En række tidligere TV 2-ansatte har gennem den seneste uge sat ord på, hvad de tænker om den dokumentar, »Sexisme bag skærmen«, som har sparket debatten om sexisme i gang på ny.

Søndag meldte endnu en stemme sig i koret - nemlig Merete Eldrup, der fra 2007 til 2019 var administrerende direktør på TV 2. Over for Ekstra Bladet siger hun, at »noget af det, man ser, er grænsende til psykopatisk«.

Merete Eldrup var administrerende direktør for TV 2 i 12 år - fra 2007 til 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Til Berlingske siger hun, at »der bliver afsløret noget om TV 2, som jeg er rigtig ked af at se«.

»Vi er en masse, der sidder og kigger tilbage og tænker »hold da fast«. Det er tydeligvis ikke nok at lave trivselsundersøgelser og have tillidsmænd og HR og whistleblowere. Forbindelsesledet mellem medarbejdere og den øverste ledelse er ikke godt nok,« siger Merete Eldrup:

»Jeg har ikke holdt over nogen eller skubbet ting til side. Men jeg må bare sige, at jeg ikke har været god nok.«

Du kan læse mere her.

Efter tre skyderier på tre dage: SF vil give politiet større efterforskningsmuskler

Tre dage - tre skyderier. Sådan er virkeligheden efter en uge, hvor der tre dage i træk har været skyderier i københavnsområdet. Først på Nørrebro, så i Rødovre og dernæst på Frederiksberg. To personer har mistet livet.

Skyderierne har påkaldt sig politisk opmærksomhed, og SF foreslår nu, at man udvider politiets beføjelser, så det kan bruge undercover-agenter, når forbrydelser skal opklares. Indtil nu har det kun været muligt i situationer, hvor politiet kan afværge alvorlige forbrydelser.

»Vi har foreslået, at man begynder at bruge agenter i bagudrettet efterforskning. I dag kan man kun bruge agenter til at afværge kriminelle handlinger. Men er kriminaliteten først begået, er der ikke nogen mulighed for at bruge agenter,« siger partiets retsordfører, Karina Lorentzen.

Strafferetsadvokat og partner i advokatfirmaet SKS, Julie Ingrid Stage, siger til Berlingske, at det er »et meget vidtgående efterforskningsskridt«.

»Jeg mener, at man skal være yderst tilbageholdende med at bruge politiagenter i bagudrettet efterforskning,« siger Julie Ingrid Stage.

Du kan læse mere her.

Det sker i dag

  • Flyselskabet SAS genindfører krav om mundbind på sine skandinaviske ruter. Kravet vil træde i kraft mandag. Kravet blev fjernet i midten af oktober i forbindelse med, at de skandinaviske lande løbende ophævede coronarestriktionerne. Det forblev dog stadig et krav at bære mundbind på SAS' fly uden for Skandinavien. Det har været obligatorisk siden maj 2020. /ritzau
  • Danmark møder Sydkorea i den tredje indledende kamp til VM i kvindehåndbold. /ritzau
  • Fra i dag vil ikkevaccinerede borgere være ekskluderet fra at spise indendørs på restauranter, tage i biografen eller komme ind til sportsbegivenheder i Italien. Hidtil har ikkevaccinerede kunne få adgang ved at fremvise et negativt svar fra en coronatest. Fra den 15. december bliver det desuden obligatorisk for politi- og militærfolk samt alle ansatte på skoler at være vaccinerede. Det har indtil nu kun været et krav for ansatte i sundhedsvæsnet. /ritzau