Omstridt sejrherre i tørklædeslaget

Kampen mod Dansk Supermarkeds tørklædeforbud havde den 41-årige jurist Safia Aoude som en af frontfigurerne. Hun er en kontroversiel person, som i 2007 fik en eksklusionssag på halsen i Det Konservative Folkeparti.

Kampagnen mod tørklæde-forbuddet inde i Dansk Supermarkeds butikker Føtex, Bilka og Netto er bl.a. blevet ført med intensiv brug af Facebook. På det sociale medie lancerede unge kvinder med Netto-gule tørklæder en boykot-trussel og annoncerede deres demonstrationer foran supermarkederne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Safia Aoude fik sin vilje. Giganten Dansk Supermarked har droppet det tørklædeforbud, som i mange år været voldsomt udskældt, men som Højesteret i 2005 blåstemplede: Koncernen var i sin gode ret, da den besluttede, at muslimske kvinder ikke må gå med tørklæde, når de er på arbejde i supermarkederne Netto, Føtex og Bilka.

For knap en måned siden tog sagen en usædvanlig drejning. En gruppe muslimske kvinder med bl.a. 41-årige Safia Aoude – jurist, forfatter, foredragsholder og kontroversiel skikkelse – i spidsen indledte en kampagne mod koncernen.

Kampen førte de med eksempelvis en Facebook-gruppe, en video og en event med kvinder iklædt Netto-gule tørklæder. I et indlæg i Dagbladet Politiken ansporede Safia Aoude muslimske forbrugere til at lære deres kundeværdi at kende og anvende den. Og hun opfordrede til boykot af Dansk Supermarkeds mange butikker. Safia Aoude er i dag glad for sejren.

»Udgangspunktet må være, at det er kvindens ret, hvis hun vil dække hals og hår. Uanset om det er af religiøse eller andre grunde. Det er uretfærdigt at udelukke hende fra job af den grund, og det er en sejr for alle – også Dansk Supermarked,« siger Safia Aoude.

Dansk Supermarked fastslår stilfærdigt, at tørklædeforbuddet skulle ophæves senere på året, når beklædningsreglementet revideres, men at beslutningen blev fremskyndet pga. protestgruppen.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, kalder ophævelsen af forbuddet en »kapitulation.« Og på sociale medier lyder det, at en gammel kending er på spil igen. Safia Aoude var nemlig i mange år medlem af Det Konservative Folkeparti, men trak sig i foråret 2007, da Københavns Konservative Vælgerforening indledte en eksklusionssag mod hende.

Sagen var, at Safia Aoude blev beskyldt for Holocaust-fornægtelse eller noget lignende af en række eksperter på området. Safia Aoude, som underviste i historie og samfundsfag på den arabiske privatskole DIA, havde på sin personlige blog henvist til Holocaust-fornægteren David Irving. Hun skrev også, at Zyklon B-gas ifølge nogle historikere blev brugt til at udslette jøder i koncentrationslejre, mens »revisionisterne hævder, at det blev brugt til at desinficere lejrene for lus og gnavere.« Er du Holocaust-benægter: »Det hele byggede på én sætning og meget semantisk flueknepperi. Blogindlægget handlede om, at det er farligt at benægte holocaust. Jeg klagede til Pressenævnet, fik medhold og der blev bragt et dementi i Avisen.dk,« siger Safia Aoude og tilføjer:

»Når man er muslim og kæmper for islamiske sager, og islamkritikere ikke kan finde på andet, forsøger de med karaktermord.« Men er du islamist? »Jeg ved ikke, hvad en islamist er, eller hvordan man definerer det. Folk må kalde mig, hvad de vil.«

Et blufærdighedshensyn

Kampagnen mod Dansk Supermarkeds tørklædeforbud kalder Safia Aoude en kvinde- og diskriminationssag i den forstand, at den blev ført af kvinder for kvinder, som blev forskelsbehandlet, fordi de gik med tørklæde. At Dansk Supermarked dropper tørklædeforbuddet har medført en helt anden diskussion om forskelsbehandling, fordi den jødiske kalot stadig er forbudt.

»Vores sag har været ført ud fra et blufærdighedshensyn. Jeg ved ikke, om en kalot falder ind under det – at man kan være blufærdig på en lille del af isen. Men hvis det er meget vigtigt for nogle mennesker at bære en kalot på grund af deres tro, skal de da have lov til det. Det er min personlige holdning,« siger Safia Aoude.

Kampen mod Dansk Supermarked var ifølge hende ikke en religionskrig, men et slag for kvinders ret til at være blufærdige. At hun selv begyndte at gå med tørklæde i 2007, begrunder hun således:

»Jeg har været lidt af en kryster. Jeg var altid bange for, at hvis jeg tog tørklæde på, ville folk spytte efter mig på gaden. Men så gjorde jeg det og oplevede, at det slet ikke var så slemt. Jeg vil gerne dække min hals og mit hår. Og det gør jeg af religiøse grunde og på grund af blufærdighed.«