Omstridt prædikant jokede i moskeen - og publikum jublede

Kamal El Mekki talte søndag i moskeen på Dortheavej i København og fyrede til stor jubel for tilhørerne jokes af mod de anklager, der er blevet rettet mod ham. Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) beder nu kulturministeren gå ind i sagen.

Selv om Metropol aflyste et planlagt møde med den omstridte prædikant Kamal El Mekki, talte han både fredag og søndag i danske moskeer, her moskeen på Dortheavej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skoene lå i bunker lige inden for døren, Adidas, Nike og Ecco i ét stort mylder, mens skoenes ejermænd sad på gulvet under de snurrende vifter i loftet. Salen var proppet. Ingen tvivl om, at dagens gæst er en populær mand i moskeen.

Islamisk Trossamfund åbnede søndag dørene for den omstridte muslimske prædikant Kamal El Mekki. Mødet var organiseret af organisationens ungdomsafdeling »Muslimsk Ungdom i Danmark«, efter Kamal El Mekki var blevet forhindret i at tale ved et møde fredag i et af professionshøjskolen Metropols lokaler på Nørrebro, fordi Metropol ikke havde »tillid til, at arrangementet lever op til vore værdier«.

Og det var virkelig en prædikant, der i bedste »stand-up stil« fik forsamlingen til at grine af sine jokes om de anklager, han er blevet mødt af.

Kamal El Mekki Fold sammen
Læs mere

»I try to connect with the danish people,« sagde Kamal El Mekki, der forklarede, at han både kunne sige »rødgrød med fløde« og kunne drikke Faxe Kondi. Han fortsatte i munter stil med vittigheder om stive, humorforladte briter og om svenskerne, der beskylder ham for at gå ind for slaveriet – »mig, en sort fyr«, jokede Kamal El Mekki, inden han begyndte at tale til forsamlingen om tålmodighed.

En kvinde forklarede Berlingske, at hun var kommet, fordi hun selv ville danne sig en mening om Kamal El Mekki.

»Jeg har aldrig hørt ham før, men nu vil jeg gerne høre, hvad han siger. Det var forkert at aflyse mødet på grund af alle de fordomme, medierne har om ham,« sagde hun.

Lars Aslan: Der kommer imamer, der går ind for vold og drab

Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) vil i den kommende uge bede kulturminister Bertel Haarder (V) forholde sig til trossamfundet, fordi de flere gange har inviteret kontroversielle prædikanter.

»Det Islamiske Trossamfund misbruger gang på gang de friheder, de har som trossamfund. Hvis det var en enkelt svipser kunne man bære over med dem, men der kommer stort set kun imamer i Det Islamiske Trossamfund, som går ind for at henrette homoseksuelle, utro kvinder eller jøder. Det hænger jo ikke sammen med, at de samtidigt nyder godt af de økonomiske fordele, der er ved at være et trossamfund i Danmark,« siger han.

Kamal El Mekki er kommet med indtil flere kontroversielle udtalelser om blandt andet homoseksuelle, utroskab og slaveri samt islamisk straf til kvinder og frafaldne muslimer. Han har også opfordret muslimer til at undlade at deltage i traditioner som fx jul. Tidligere er arrangementer med Kamal El Mekki blevet aflyst i både Norge og Sverige.

»Han burde sidde på en anklagebænk«

Kamal El Mekkis besøg i Danmark finder sted, kort før regeringen vil fremlægge et lovforslag, der skal gøre det ulovligt for hadprædikanter at rejse ind i Danmark. At Kamal El Mekki er en hadprædikant er Lars Aslan Rasmussen ikke i tvivl om, da El Mekki flere gange har opfordret til at slå andre ihjel og tidligere har opfordret til vold mod jøder og homoseksuelle.

»Jøder og homoseksuelle oplever rent faktisk at bliver overfaldet i København. Det er et reelt problem, og derfor er det også ekstra alvorligt at udbrede de synspunkter. At man overhovedet inviterer Kamal El Mekki og betaler hans ophold er vanvittigt – for mig at se, burde han sidde på en anklagebænk, og det er ikke på grund af ytringsfrihed, men kriminalitet,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Institut for Menneskerettigheder og tænketanken Justitia har kritiseret den politiske aftale om hadprædikanter for at være et angreb på ytringsfriheden. Det var ikke muligt at få Islamisk Trossamfunds kommentar til Lars Aslan Rasmussens kritik af organisationen.