Omstridt muslimsk prædikant skal tale i København

Trods afvisning prædiker den omstride muslimske prædikant Kamal El Mekki alligevel søndag i København.

ARKIVFOTO: Omkring 1.400 personer havde meldt sig til at danne en fredsring om moskeen på Dortheavej i København, lørdag den 22. august 2015. Fredsringen var en reaktion på, at Islamisk Trossamfund på Dortheavej blev ramt af et brandattentat søndag den 16. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hos os vil han tale.«

I dag klokken 14 til 17 vil den omstridte muslimske prædikant Kamal El Mekki tale i Islamisk Trossamfunds moské på Dortheavej i København, efter han i første omgang blev forhindret i at tale ved et planlagt møde fredag i et af professionshøjskolen Metropols lokaler på Nørrebro. Metropol aflyste torsdag arrangementet, fordi de ifølge rektor Stefan Hermann ikke har »tillid til, at arrangementet lever op til vore værdier«.

Kamal El Mekki er kommet med indtil flere kontroversielle udtalelser om blandt andet homoseksuelle, utroskab og slaveri samt islamisk straf til kvinder og frafaldne muslimer. Han har også opfordret muslimer til at undlade at deltage i traditioner som jul, Thanksgiving og Halloween, der forbindes med ondskab.

Tidligere er arrangementer med Kamal El Mekki blevet aflyst i både Norge og Sverige.

Selv om mødet i Metropols lokaler blev aflyst, talte Kamal El Mekki fredag klokken 13.30 i moskeen i Titangade 15 på Nørrebro. I dag skal han så tale igen denne gang ved arrangementet på Dortheavej, som organisationen »Muslimsk Ungdom i Danmark« omtaler således i en pressemeddelelse på deres Facebook-side:

»Vi lader os ikke tie, vi tillader ikke sindelagskontrol, og vi ser ikke igennem fingrene med den fremherskende ukritiske og usaglige fremstilling af hverken vores lærde eller vores religion længere. Efter et massivt propagandapres af faktuelt ukorrekte anklager, fik man saboteret et harmløst og lovligt arrangement. Et arrangement som vakte glæde for hundredevis af unge sind, som ikke kan genkende et ord af beskyldningerne mod Shaykh Kamal El Mekki. Islamofoberne ønskede at lukke dørene i, men moskéen vil åbne sine. Man ønskede at se Shayhk Kamal El Mekki tie, men hos os vil han tale.«

Muslimsk Ungdom i Danmark (Munida) er en ungdomsafdeling under Det Islamiske Trossamfund, og det overrasker ikke folketingspolitiker Lars Aslan Rasmussen (S), at det netop er trossamfundet, der ender med at afholde Kamal El Mekkis oplæg. Faktisk mener han, at trossamfundet i sig selv er et langt større problem end de enkelte prædikanter.

»Det Islamiske Trossamfund misbruger gang på gang de friheder, de har som trossamfund. Hvis det var en enkelt svipser kunne man bære over med dem, men der kommer stort set kun imamer i Det Islamiske Trossamfund, som går ind for at henrette homoseksuelle, utro kvinder eller jøder. Det hænger jo ikke sammen med, at de samtidigt nyder godt af de økonomiske fordele, der er ved at være et trossamfund i Danmark,« siger han og tilføjer, at han i den kommende uge vil kræve, at kulturminister Bertel Haarder forholder sig til Det Islamiske Trossamfunds praksis.

»Jeg tror der er ved at være bred enighed i Folketinget om, at nu er det ved at være nok med Islamisk Trossamfund, som er det største trossamfund i Danmark. De er værre en Grimhøjmoskeen og det eneste Trossamfund, der bliver ved med at invitere hadprædikanter. Regeringen bliver nødt til at forholde sig specifikt til den her forening,« siger Lars Asland Rasmussen.

Kamal El Mekkis besøg i Danmark finder sted kort før regeringen vil fremlægge et lovforslag, der skal gøre det ulovligt for hadprædikanter at rejse ind i Danmark. Den politiske aftale om hadprædikanter blev indgået i maj i år og er ligesom hadprædikanterne blevet kraftigt kritiseret. Blandt ander Institut for Menneskerettigheder og tænketanken Justicia har kritiseret aftalen for at være et angreb på ytringsfriheden og for at kriminalisere ytringer frem for handlinger. Bag aftalen står regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Konservative.

At Kamal El Mekki vi fremgå på listen over hadprædikanter er Lars Aslan Rasmussen ikke i tvivl om, da han flere gange direkte har opfordret til at slå andre ihjel. Blandt andet har Kamal El Mekki tidligere opfordret til vold på jøder og homoseksuelle.

»Jøder og homoseksuelle oplever rent faktisk at bliver overfaldet i København. Det er et reelt problem, og derfor er det også ekstra alvorligt, at udbrede de synspunkter,« siger Lars Aslan Rasmussen og tilføjer

»At man overhovedet inviterer Kamal El Mekki og betaler hans ophold er vanvittigt – for mig at se, burde han sidde på en anklagebænk, og det er ikke på grund af ytringsfrihed, men kriminalitet.«

I 2014 talte Kamal El Mukki ligeledes i Danmark til stor begejstring for Muslimsk Ungdom i Danmark. Denne gang oplyser Muslimsk Ungdom i Danmark, at de vil sende live fra prædiken på Facebook.