Omstridt Kosovo-fængsel sat på pause: Mangler trecifret millionbeløb

Der mangler 200 millioner kroner på næste års finanslov til at gennemføre planerne om at sende udvisningsdømte udlændinge til Kosovo.

Daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) underskrev en traktat om, at Danmark kunne leje 300 pladser i et fængsel i Kosovo. Aftalen kaldte han banebrydende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var planen, at de danske myndigheder skulle leje 300 pladser til udvisningsdømte udlændinge i Giljan i Kosovo.

Den plan er nu sat i bero, fordi der mange penge.

Det oplyser Fængselsforbundet i en pressemeddelse.

Her fremgår det, at finansieringskilden bestod af en ny moms på kunst og kultur, som Danmark er forpligtet til at indføre ifølge en EU-dom.

Der manglede dog et politisk flertal.

Problemerne med finansieringen betyder, at der mangler over 200 millioner kroner på næste års finanslov til Kriminalforsorgen.

Forbundsformand i Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, siger til Berlingske, at Kriminalforsorgen ikke er i en situation, hvor politikere skal stå og slås over nogle millioner kroner.

»Hvis man sætter politisk forståelse til side, så er det hovedrystende. En aftale er en aftale,« siger Bo Yde Sørensen.

»Vi har brug for fred og ro over Kriminalforsorgen. Vi har ikke brug for uro omkring vores økonomi,« siger han.

Fængslet i Kosovo var budgetteret til at koste 1,5 milliarder kroner over ti år.

I december sidste år blev der ellers indgået en aftale om, at Kriminalforsorgen skulle bruge Giljan-fængslet til at have omkring 300 fængselspladser i udlandet til udvisningsdømte fra lande, der ikke er med i EU.

I en e-mail skriver justitsminister Mattias Tesfaye (S), at arbejdet med at sende udvisningsdømte udlændinge til Kosovo fortsætter.

»Tidsplanen er blevet forsinket, fordi traktaten endnu ikke er ratificeret, og fordi ombygningen af fængslet vil tage længere tid, end de kosovariske myndigheder først antog. Jeg har i øvrigt været i kontakt med den kosovariske justitsminister i dag. Her var det vigtigt for mig at forsikre hende om, at projektet om at etablere fængselspladser i Kosovo fortsætter ufortrødent,« lyder det fra ministeren, der påpeger, at der skal findes en løsning:

»Det er også rigtigt, at andre dele af aftalen bag Kriminalforsorgen er blevet berostillet indtil der findes en løsning på finansieringen. Det kommer jeg til at drøfte snarest med de partier, der ikke ville bakke op om den finansiering, der var blevet aftalt i forligskredsen.«