Omstridt køretøj kan erstatte mange ture i bil. Men turen må ikke starte eller slutte midt i byen

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Voi og Dansk Erhverv står bag en ny rapport, som de håber vil få Københavns politikere til at genoverveje hovedstadens regler for elløbehjul, når de skal evalueres til oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

I dag skal vi blandt andet forbi historien om Putins seneste træk for at forhindre russere i at flygte ud af landet, en advarsel fra politiet om »usædvanlige« tyverier og hård kritik af Mette Frederiksen og Radikale Venstre fra en forhenværende udenrigsminister.

Vi starter ved de russiske grænser.

God læselyst.

Putin sætter pansrede køretøjer ind mod sine egne. Nu er selv hans mest loyale propagandister bekymrede

Der har hersket kaotiske tilstande ved flere grænseovergange mod Ruslands nabolande, siden Vladimir Putins ordre om såkaldt »delvis mobilisering« i sidste uge.

På bare fire dage er 261.000 russiske mænd flygtet ud af landet, ifølge data fra FSB viderebragt af det russiske medie Novaja Gaseta.

Nu skal pansrede køretøjer så standse dem ved vejspærringer, før de krydser grænsen.

Men situationen bekymrer selv præsidentens trofaste propagandister.

Margarita Simonjan, chef for Putin-regeringens mediegigant Russia Today (RT), sammenlignede på russisk tv vreden med den, der ledte til revolutionen i 1905.

»Små ting som disse førte til mytteri. Er det, hvad I ønsker?« sagde hun i den bedste sendetid.

Læs hele historien her hos Berlingske.

Tusinder af biler holder i kø ved en af grænseovergangene fra Rusland til nabolandet Georgien. Andre cykler og går. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/RUSSIA/Ritzau Scanpix.

Politiet advarer om usædvanlige tyverier af brændsel

En borger i Kalundborg fik for nylig stjålet en palle træpiller, kort efter han havde fået dem leveret. Pallen stod i hans garage, men blev stjålet på et tidspunkt mellem mandag aften og tirsdag middag.

Det var anden gang inden for en uge, at der blev stjålet træpiller i Midt- og Vestsjællands politikreds.

Og hændelserne er – måske – en del af en tendens, vi kommer til at se udfolde sig i den kommende vinter. I hvert fald er der ifølge politiinspektøren tale om usædvanlige hændelser.

»Jeg kan ikke huske, at der er blevet stjålet en brændestak fra et sommerhus de andre år. Og jeg erindrer heller ikke, at der de andre år er blevet stjålet tre-fire tons træpiller fra en silo. Så jeg tror, der er en øget risiko,« siger politiinspektør i Midt- og Vestsjællands Politi Michael Flemming Rasmussen.

Læs hele historien her hos Berlingske.

En kold vinter kan sætte din brændestabel i høj kurs hos tyve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Per Stig Møller: Radikale Venstre har belønnet magtfuldkomne Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen (S) udnytter til fulde den situation, som Radikale Venstre har været så venlig at skabe for regeringen som straf for statsministerens måde at omgås magten på.

Sådan skriver forhenværende udenrigsminister og folketingsmedlem for konservative Per Stig Møller i en kommentar her hos Berlingske.

»Radikale Venstres 'hængende mistillidsvotum' gav regeringen en gigantisk tyvstart på valgkampen. Eftersom valget ikke er udskrevet, har regeringen trukket på hele embedsapparatet og kastet det ene valgoplæg efter det andet på bordet,« lyder det blandt andet.

Den tidligere udenrigsminister langer desuden ud efter statsministeren, som han – i lighed med Radikale Venstre – kalder magtfuldkommen.

»Uanset hvor dygtig Mette Frederiksen ellers måtte være, duer hendes håndtering af magten og ansvaret simpelthen ikke i Danmark,« skriver Per Stig Møller.

Læs hele hans indlæg her hos Berlingske.

Det er uansvarligt af Mette Frederiksen (S) ikke at udskrive valg, skriver Per Stig Møller i en kommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen (akrivfoto).

Danskerne smider 100 millioner kartofler ud om året

Selvom der er i de seneste år har været et stort fokus på de klimamæssige konsekvenser ved madspild, ender en stor del af danskernes mad alligevel i affaldsspanden.

Hvert år smider vi 100 millioner kartofler, 80 millioner gulerødder, 5,8 millioner stykker rå kylling og 26 millioner madpakker.

Det viser en ny rapport, som tænketanken One/Third står bag. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Fødevarestyrelsen præsenterer endnu en »stop madspil«-kampagne. Men spørger man en adfærdsforsker – og det har Kristeligt Dagblad gjort – er der ikke noget belæg for, at kampagnerne virker.

»Jeg mener, at man i højere grad skal kigge på evidensbaseret forskning, når man politisk forsøger at komme madspild til livs,« siger han til avisen.

Læs hele historien her hos Kristeligt Dagblad.

Hvert år smider danskerne 100 millioner kartofler, 80 millioner gulerødder, 5,8 millioner stykker rå kylling og 26 millioner madpakker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Det er underlagt forbudszoner. Men nu kan ny rapport give løbehjulet comeback

Mens politikerne diskuterer parkeringsudfordringerne i Københavns Kommune, kan elløbehjulet måske blive den store redning.

De mindsker nemlig antallet af bilture og får flere til at bruge offentlig transport.

Det fastslår en ny rapport, som Rambøll har lavet for udlejningsfirmaet Voi og Dansk Erhverv. Det skriver TV 2 Lorry.

»Rapporten viser, at 16 procent af alle ture på elløbehjul erstatter de korte bilture. Så det er godt for byen,« siger landechef for Voi Danmark, Erik Hasselbalch, til TV 2 Lorry.

I efteråret 2021 kom udlejningsfirmaernes elløbehjul tilbage i de københavnske gader efter at have været helt forbudt.

Med de nuværende regler er det ikke muligt at starte eller stoppe sin tur i Indre By og dele af brokvartererne, Amager samt Christianshavn.

Venstre, Alternativet, De Konservative og Radikale Venstre er alle enige med Voi og Dansk Erhverv i, at det nu er på tide at lempe på reglerne for elløbehjul.

Læs hele historien her hos TV 2 Lorry.

Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Line Barfod fra Enhedslisten, vil vente med at tage stilling, indtil hun har set evalueringen fra hendes forvaltning, siger hun til TV 2 Lorry. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Det sker i dag

  • DI-topmøde: Dansk Industri afholder i dag DI Topmødet 2022 med deltagelse af blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), og Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti.
  • Samråd om turistvisum for russere: Udenrigsudvalget har indkaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd om, hvorfor Danmark ikke indskrænker eller forbyder russeres adgang til turistvisum.
  • Danske Banks tidligere topchef afhøres: Retten i Lyngby fortsætter i dag en sag, hvor en række investorer i udlandet kræver i alt 3,2 milliarder kroner i erstatning af Thomas Borgen, den tidligere topchef i Danske Bank. Borgen skal i dag afhøres i sagen for anden dag i træk.
  • Shinzo Abe begraves: Japans tidligere premierminister Shinzo Abe, der blev skudt og dræbt, mens han førte kampagne for sit parti 8. juli, får i dag statsbegravelse.