Omstridt frikirke knyttet til millionstøttede TV-kanaler

Faderen til den frikirkepræst, der lige nu er politianmeldt for påståede seksuelle krænkelser i Danmark og USA, har haft TV-kanaler i hele Danmark. Flere i kirken - herunder angiveligt seksuelt krænkede personer - har arbejdet med at lave de millionstøttede TV-udsendelser.

Til gudstjeneste i en menighed i Orlando, USA. Menigheden har tidligere haft besøg af en dansk TV-producer. Lederen af menigheden beskylder nu TV-producerens søn, der også er frikirkepræst, for seksuelle overgreb. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kameraet fra den lille jyske TV-station zoomede ind på begivenhederne.

På gaden i Orlando i Florida delte folkene bag en lokal menighed mad ud til omtrent 200 hjemløse. I spidsen for den amerikanske menighed var en dansk frikirkeprædikant, »H«, som blev interviewet om de hjemløses situation og betydningen af det kristne kirkearbejde.

Manden med mikrofonen var – ifølge en nu slettet artikel fra menighedens egen hjemmeside – en anden dansk frikirkepræst; en nu 63-årig mand, »L«, som indtil for nylig var leder af en frikirke i Midtjylland, mens han samtidig drev en millionstøttet lokal TV-station.

Det er her, at fortællingen om påståede overgreb i en jysk frikirke krydser sit eget spor.

Den interviewede prædikant »H« har nu anmeldt den 63-årige mands søn »R« for at have forgrebet sig seksuelt på sine to børn.

Dermed har han sat gang i den lavine af beskyldninger om seksuelle krænkelser, der endte med at lukke kirken i Danmark.

Millionstøtte fra staten

Berlingske har i forbindelse med sagen undersøgt frikirken og dens aktiviteter. Det viser sig, at den nu 63-årige leder af frikirken, hvor der er beskyldninger om seksuelle overgreb, har drevet TV-kanaler i hele Danmark siden 2009. Et arbejde der har fået millionstøtte fra staten. Det begyndte i oktober 2009, hvor »L« og hans nu 29-årige søn, »R«, grundlagde en forening for at producere lokal-TV sammen. Foreningen har siden sendt lokale nyheder både fra eget område og i en årrække fem andre regioner i landet. Hvert år har de opnået støtte fra Kulturstyrelsens årlige puljer, der støtter ikke-kommercielt, lokalt TV. I årene 2009-2016 har kanalerne fået bevilliget i alt 5,3 millioner kroner i driftstøtte, viser en aktindsigt.

Hvis man gennemgår persongalleriet omkring TV-stationen viser det sig samtidig, at i hvert fald to af de personer, der indgår i politianmeldelserne om overgreb, har arbejdet for TV-stationen. Dermed føjes endnu et kapitel til fortællingen om et lukket miljø, der ifølge en ekspert minder mere og mere om en sekt. Vi vender tilbage til TV-stationen senere.

»L« har nu lukket kirken i den jyske provinsby. Det er sket som en konsekvens af, at hans søn »R« er blevet politianmeldt for seksuelle overgreb på mindst otte medlemmer af kirken. Men sagen begyndte længe før.

Allerede i 2012 blev »R« beskyldt for seksuelle krænkelser, men dengang kunne politiet ikke løfte sagen. Præsten flyttede derefter til Orlando i USA, hvor han byggede en ny menighed op. Her har en række personer fra den danske menighed besøgt ham. Og dengang forsvarede »L« sin søn. Men det er slut nu.

»Det er simpelthen så forfærdeligt. Det er en tredobbelt smerte: som præst, som far og som ven til ofrene,« siger han til Berlingske.

»Alvorlige beskyldninger« i Orlando

Den 29-årige »R« er ikke kun politianmeldt i Danmark. Også politiet i en forstad til Orlando efterforsker »alvorlige« beskyldninger mod manden. Fredag for en uge siden ransagede amerikansk politi præstens bolig. Den dommer, politiet bad om lov til at ransage hans hjem, mente, at der var »begrundet mulighed for at finde beviser på de elektronisk enheder«, fortalte efterforsker Dave Vernon til Berlingske. Politiet konfiskerede 12 enheder i »Rs« hjem. Heraf er der tre computere, adskillige telefoner og en række andet elektronisk udstyr, der kan lagre data. Lige nu er de i gang med at gennemtrevle dem. Der er endnu ikke rejst sigtelse i forholdene om seksuelle krænkelser – hverken i USA eller Danmark. At »R« selv tilsyneladende finder situationen alvorlig, viser flere begivenheder. Manden har dels lukket både sin personlige hjemmeside, sin amerikanske menigheds hjemmeside, og han har aflyst sine to ugentlige møder for menigheden i USA. Berlingske har i Orlando mødt et af menighedens bestyrelsesmedlemmer, som sammen med sin kone har fortalt, hvorfor »R« har aflyst alle møder på ubestemt tid. »R« fortalte angiveligt, at han havde »fejlet moralsk.«

»Jeg spurgte ham, om det handlede om sex. Det svarede han ja til. ’Vær sød at fortælle mig, at det ikke handler om børn’, sagde jeg. ’Nej’, sagde han. Eller der var nogle stykker. De var måske 14, men de er voksne nu, sagde han,« fortæller kvinden.

Fredag kunne Metroxpress vise billeder fra sexfester, som den unge præst angiveligt har holdt i sit hjem i USA, med personer, hvor flere af de involverede i sagen optræder. Personerne på billederne er ifølge avisen over 18.

TV-stationens indhold

Og så tilbage til TV-stationen. Det er ikke en decideret kristen TV-station. Men de har løbende lavet indslag, der har kristent indhold. Ud over indslaget fra Orlando har TV-stationen blandt andet også lavet et indslag fra påsken i år, hvor fem fremtrædende medlemmer af hans daværende menighed synger en moderne lovsang. Disse fem medlemmer er angivelig blandt dem, der er blevet seksuelt krænket. På TV-stationen har »L« også produceret en række andre indslag, hvor han er vært på programmer om »tro og videnskab.«

I hvert fald to af de personer, som nu angivelig har anmeldt »R« for seksuelle overgreb, har arbejdet eller arbejder for faderen »L« på TV-stationen. Blandt dem oplyser et af de unge medlemmer af frikirken på sin Facebook-profil, at han er kameramand på den regionale TV-station. En anden mand opgiver på sin Linkedin-profil, at han fra 2009 til 2014 var freelanceproducer med opgaver som booking, optagelser, interview og redigering på TV-kanalen. Denne mand er også et fremtrædende medlem af kirken og angivelig blandt der personer, der er blevet udsat for seksuelle krænkelser. Han ses desuden som keyboardspiller i et indslag på den lokale TV-kanal.

Samtidig er det kommet frem, at flere af de unge i kirken, som er en del af sagen, i dag er gift, mens flere fra persongalleriet omkring kirken bor sammen. De mange sammenfald er ikke tilfældige, mener Brian Arly Jacobsen, lektor og religionssociolog.

»Det er en måde at vedligeholde det tætte fællesskab, at de arbejder, bor og færdes samme steder, så der ikke kommer indflydelse udefra. Med andre ord afsondrer de sig fra samfundet. Et slags parallelsamfund om man vil. På den måde bliver religiøse forestillinger og troen om det forkerte samfund uden for opretholdt,« siger han

Hvis der er hold i »blot en brøkdel« af det, der er kommet frem, er det ifølge forskeren ikke forkert at kalde gruppen en sekt eller kult:

»Når der er de her tætte fællesskaber, ser vi også nogle gange, at der er overskridelser af de normer, som vi kender fra samfundet generelt. Det kan både være omkring opdragelse, vold eller sex. Det har man især set eksempler på i USA.«

Lederen af TV-stationen »L« erkender, at der kan have været noget »sekt-agtigt« over den måde, han har fået beskrevet, at hans søn har manipuleret andre unge i kirken. Men han afviser, at TV-stationen eller resten af kirken har karakter af at være en sekt eller en kult. Og det har ingen betydning for TV-stationen, at kirken nu er lukket.

»Vores station er en kulturstation. Med indslag fra museer, politiske indslag og ja, indimellem indslag med religiøst indhold. F.eks. en debat om, hvorfor vi er kristne. Det er ikke forbudt. TV-kanalen og kirken har intet med hinanden at gøre. Ikke andet end at jeg er kommet i den kirke, og at nogle af mine medarbejdere er kommet i den kirke,« siger han.

Fortryder forsvar af sin søn

Da TV-indslaget om de hjemløse i Orlandos gader blev lavet, var sagen endnu ikke kendt i offentligheden. Den danske prædikant »H« ringede nemlig hjem til »L«, som han var blevet interviewet af i indslaget. Her fortalte »L«, at hans sønner havde været udsat for seksuelle krænkelser af den 29-årige »R« i USA.

Politianmeldelserne i USA blev katalysator for, at otte medlemmer af menigheden i Danmark politianmeldte samme præst til politiet herhjemme for seksuelle krænkelser, nogle angivelig helt ned til de var 14 år og altså under den seksuelle lavalder.

I dag siger »L« at han er ked af, han forsvarede sin søn tilbage i 2012:

»Selvfølgelig. Jeg var jo ikke klar over det dengang. Jeg var jo fuldt overbevist om, at det var falske anklager. Jeg har da også skrevet rundt til de forskellige, som jeg har forsvaret ham for, og bedt om tilgivelse.«

Politiet i Midt- og Vestjylland siger nu, at sagen breder sig som »ringe i vandet.« Der er kommet flere politianmeldelser til de eksisterende otte styk i Danmark, men politiet vil ikke opgøre over for Berlingske, hvor mange.