Omstridt Facebook-gruppe genopstår få timer efter lukning: »Det eskalerer«

De 106.000 medlemmer af den nu lukkede gruppe »Offensimentum« søger bare mod nye fællesskaber, hvor man ikke kan holde styr på dem, advarer internetaktivist. Der findes allerede over 30 udbrydergrupper.

Mandag blev den kontroversielle Facebook-gruppe »Offensimentum« lukket af Facebook. Nu er en ny gruppe åbnet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mandag blev den kontroversielle Facebook-gruppe »Offensimentum« lukket af Facebook. Det skete efter flere episoder, hvor gruppen har været i mediernes søgelys på grund af visse medlemmers grænseoverskridende adfærd. Den seneste sag handlede om en kvindelig blogger, der blev udsat for massiv chikane, efter hun havde skrevet et kritisk indlæg om gruppen.

Men lukningen af »Offensimentum«, der havde over 106.000 medlemmer, varede ikke længe. Der findes allerede en ny gruppe ved navn »Offensimentum 2.0«, som blot 10 timer efter oprettelsen tæller over 7000 medlemmer. Ifølge en internetaktivist kan lukningen af hovedgruppen vise sig at have den helt modsatte effekt end ønsket:

»Jeg kan se, at det eskalerer. Der er begyndt at komme nye grupper frem, og de grupper, der allerede findes, er begyndt at rekruttere idioter, fordi ledergruppen er væk,« fortæller Jan Lauritsen. Han tilføjer, at der allerede findes over 30 udbrydergrupper, der alle bærer navnet »Offensimentum«:

»Derinde hersker der et helt andet hierarki af unge mennesker, der gerne vil ses og have noget magt via en administratorpost. Det skaber et langt værre socialt netværk,« siger han.

Til daglig er 26-årige Jan Lauritsen slagter, men på internettet er han formand for foreningen »Pulterkammerets Aktivister«. En gruppe, der er blevet kendt for aktivt at bekæmpe onlinemobning og deling af hævnporno på internettets mørke afkroge, og som nu er blevet en del af administratorholdet bag gruppen »Offensimentum 2.0«.

»Det er primært udspringergrupperne man skal frygte for. Det er netop derfor, at vi har valgt at sige, at så må man lave den originale igen, bare hvor vi fra start af går ind og hjælper den nye gruppe med at blive bedre, så vi ikke ender ud med alt det her igen. Hvis der så er nogle hjerneblødninger blandt medlemmer, så ryger de ud på stedet, og hvis der er grovere tilfælde, som eksempelvis chikanesagen, så bliver de politianmeldt,« fortæller han.

Er du ikke bange for, at de så bare går et andet sted hen og starter deres eget mobbefællesskab?

»Jo, men det er der, hvor vi er på mærkerne som forening. Vi tager imod henvendelser, og der er heldigvis rigtig mange søde mennesker, der skriver til os, hvis de ser noget, der går over grænsen. Vi er meget opmærksomme på, hvad der foregår i de der små grupper,« svarer Jan Lauritsen.

Han fortæller, at han og flere andre aktivister allerede var ved at rydde op i den oprindelige gruppe, inden Facebook valgte at trække stikket:

»Rødderne fra »Offensimentum« greb fat i mig dagen inden det hele eskalerede, og sagde, at nu havde de virkelig brug for vores hjælp. Jeg fik lov til at blive moderator, så jeg kunne få mine aktivister ind i gruppen. Vi har set før, at der skal arbejdes indefra i de her grupper for at lægge en dagsorden for, hvordan man opfører sig.«

Jan Lauritsen er overbevist om, at den eneste løsning, der faktisk virker, er at blive en del af grupper som »Offensimentum« og skabe en kulturforandring indefra. Det handler dels om at vise de unge, at det kan være sejt at skille sig ud ved at sige fra over for mobning. Derudover handler det om at slå hårdt ned på dem, der ikke følger reglerne. De færreste af de unge har nemlig lyst til at være udenfor fællesskabet:

»Den status og det ry som medierne har givet »Offensimentum«, har gjort den meget eftertragtet at være en del af,« siger Jan Lauritsen og fortsætter:

»Vi er ikke ude på at vise sympati for den slags grupper. Vi synes bare, at unge mennesker også skal have lov til at have et frirum, hvor de kan skabe sig. Bare det ikke går ud over andre mennesker,« fortæller han.