Omstridt center for gigant-vindmøller indviet

Det omstridte testcenter for store vindmøller i Østerild Klitplantage blev indviet lørdag.

Åbningen af vindmølletestcenteret. Der var en lille demonstration mod åbningen af testcentret, men alt foregik stille og roligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det har været en rigtig positiv oplevelse. Jeg har talt med masser af spændende folk, der var glade og interesseret i det, der kommer til at foregå på centret.

Sådan siger rektor Anders Bjarklev fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der sammen med Vestas og Siemens skal teste vindmøller på højde med Storebæltsbroens pyloner på centret, efter lørdagens indvielse.

Det var miljøminister Ida Auken (SF), der officielt åbnede centret. Det gjorde hun ved at starte den Siemens-mølle på 197 meter, der allerede er stillet op på stedet.

- Testcentret er foreløbigt det eneste sted i verden, hvor fremtidens store vindmøller kan afprøves. Testcenter Østerild er forudsætningen for, at vi kan fastholde viden og sikre arbejdspladser inden for vindmølleindustrien Danmark, siger Anders Bjarklev.

Også vicedirektør på DTU Vindenergi, Peter Hjuler Jensen, har store forventninger.

- Testcenter Østerild bliver en fantastisk base for DTUs forskning inden for meteorologi, vindmølleteknologi og ikke mindst nettilslutning, som er helt afgørende for, at strømmen effektivt kan nå ud til borgerne, siger han.

I 2020 skal halvdelen af Danmarks energiforbrug dækkes af strøm fra vindmøller, og derfor er det nødvendigt at udvikle møller, der er betragteligt større end dem, vi har i dag.

Det var dog ikke nogen let sag at overbevise naboerne til centret om, at deres naturlige udsigt skulle afløses af megamøller. I alt er 245 hektar skov blevet fældet for at gøre plads til centret. Til gengæld har Naturstyrelsen søsat et projekt om etablering af erstatningsnatur i Østerild og desuden lovet at plante knap 400 hektar skov andre steder i Danmark.

Før skovrydningen klagede Danmarks Naturfredningsforening til både EU-Kommissionen og Europaparlamentet, da foreningen mente, at projektet stred imod et EU-direktiv, der handler om at beskytte Europas vigtigste naturområder og arter. Det har EU dog afvist.

Foruden Anders Bjarklev og miljøminister Ida Auken deltog også borgmesteren i Thisted Kommune, Lene Kjelgaard (V), Vestas’ administrerende direktør, Ditlev Engel, og teknologichefen hos Siemens, Henrik Stiesdal, i indvielsen.