Omstridt bevægelse på vej til Danmark: Bagmand kendt for aggressiv islamkritik

Initiativtageren til en dansk udløber af den tyske bevægelse mod islamisering er kendt som en kritiker af islam. Han har bl.a skrevet, at halvdelen af alle muslimer er indavlede, og at vold er en del af muslimsk kultur.

Nicolai Sennels er psykolog, ivrig læserbrevsskribent og tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omstridte tyske bevægelse Pegida er måske på vej til Danmark. I Tyskland har bevægelsen samlet tusindvis af demonstranter mod islamisering især i Dresden og blandt andet påkaldt sig kansler Angela Merkels skarpe modstand.

Talsmand Nicolai Sennels for det danske initiativ, Pegida.dk, som har inviteret til »fredelig, dansk demonstration« i København og Aarhus den 19. januar, håber på en bred markering af »bekymring over for fundamentalistisk islam,« som det hedder i en pressemeddelelse. Og så håber Sennels, at manifestationen ikke tiltrækker en masse nazister. På Pegida.dks Facebook-invitation opfordrer man til ikke at reklamere for eksempelvis det højreradikale Danish Defence League.

Men ser man på, hvad Nicolai Sennels selv har stået for gennem årene, er der tale om en noget mere aggressiv islamkritik. Sennels, som er tidligere kandidat til Folketinget for Dansk Folkeparti, mener eksempelvis at have dokumentation for, at omkring halvdelen af verdens muslimer er indavlede. Det skrev han i en artikel på sitet Europenews.dk i 2010.

I et læserbrev i Nordjyske samme år skrev Sennels om halalkød:

»Hvor der findes halalkød, kan der leve islamister. Hvor der intet halalkød findes, kan islamisterne ikke få mad. Et forbud mod halalkød er den sikreste måde at sørge for, at islamister ikke har lyst til at være her.«

Forelagt citatet siger Nicolai Sennels i dag til Berlingske:

»Halalkød er der ikke noget galt med, så længe dyret bliver bedøvet ved slagtning. Men halalkød gør det nemmere for de mennesker, der vil leve efter den fundamentalistiske islam at være her. Og det er et aspekt, man skal tage med, når man skal vurdere, hvor nemt man skal gøre det for de mennesker at være her blandt os andre. Det samme gælder diskussionen om bederum og moskeer. Hvor nemt skal vi gøre det for dem, der følger en doktrin, som er fjendtligt stemt mod os, at føle sig godt tilpas blandt os andre,« siger Nicolai Sennels.

Men der er jo masser af muslimer, som spiser halalkød, men ikke er fundamentalistster?

»Ja, jeg må nok trække udtalelsen tilbage. Folk skal ikke sulte. Den var nok lidt for kæk.«

Der kan være smuttere

Nicolai Sennels understreger, at han ellers står ved alt, hvad han tidligere har sagt og skrevet, Men der kan da være smuttere. Og han medgiver, at de, som ønsker at møde op til demonstrationen, har et krav på at vide, hvad initiativet går ud på.

»Alle kan jo google Nicolai Sennels, og det er der nok også mange, der gør. Der er jo ikke nogen hemmeligheder i, hvad jeg mener. Om man så vil stille lighedstegn mellem det dansk­e Pegida, og hvad jeg har skrevet og ment gennem tiden, det må vi se. Jeg stiller gerne op og forsvarer det,« siger Nicolai Sennels.

Ud over ham er der indtil videre kun én anden initiativtager – nemlig Carsten Thrane, som står for mere af det praktiske arbejde med Facebook og polititilladelser.

I 2009 skrev Nicolai Sennels i en blog på Jyllands-Postens hjemmeside om, hvordan han ser fremtiden.

»Inden fem år vil vi have reel guerillakrig i vores storbyer med skudvekslinger mellem muslimske grupper og vestlige autoriteter.....vi vil få vores egne Gaza-striber, hvor stadigt mere permanente undtagelsestilstande er en realitet. Tryghed, velfærdssamfundet, økonomi og håb for fremtiden vil være skudt i sænk. Samtidigt vil mere eller mindre officielle organisationer i den muslimske verden støtte deres »brødre« med viden, våben, mandskab og politisk og økonomisk pres.«

Om det siger Sennels i dag, hvor de fem år er gået:

»Det er jo det, man frygter, og vi ser jo allerede en del af det nu.«

Nicolai Sennels siger desuden, at der ikke er nogen forbindelse mellem det danske og det tyske Pegida ud over navnet, som man har lånt.

Men er der ikke en stor kløft mellem det, du står for, og det, som I skriver på Facebook og i en pressemeddelelse om, hvad det er for en demonstration, I indkalder til?

»Men i alt, hvad jeg har skrevet, peger jeg på den bogstavelige islam, ikke på muslimerne, der ikke følger den.«

I en kommentar til et blogindlæg også på jp.dk skrev Sennels således i 2009:

»Jeg kan ikke lide islam og alle, som mener, at islam bør have en plads i verden. Jeg bryder mig heller ikke om de negative konsekvenser, som muslimsk indvandring har ført med sig. Men jeg hader ikke alle muslimer.«

Ingen tro på vellykket integration

Nicolai Sennels tror ikke på, at integration af indvandrere kan lade sig gøre i det danske samfund, slog han fast i Fyens Stiftstidende i 2009. I DR Deadline sagde Nicolai Sennels samme år:

»Mishandling af børn, vold mod børn, i øvrigt også mødre, er en naturlig del af muslimsk kultur ...«

Og det står han ved og begrunder det blandt andet i egne erfaringer som skolepsykolog:

»Jeg sidder jo hver eneste dag og hører, hvad der sker i hjemmene, og hvorfor børnene bliver voldelige i skolen og har svært ved at håndtere autoriteter og bliver kriminelle,« siger han og henviser til Yahya Hassans digtsamling, som beskriver digterens voldelige opvækst.

Men mange vil jo sige, at volden er socialt betinget og ikke religiøst og kulturelt?

»Det er i hvert fald ikke det, jeg har oplevet. Religionen holder dem fast.«

I en engelsksproget artikel på den islamkritiske hjemmeside 10News.dk giver Nicolai Sennels en række eksempler på, hvad islamisering er. Et af dem lyder:

»En tredje måde, islamiseringen optræder på, er, når særlige områder eller bolig­områder opnår sådan en høj andel af muslimer, at landets indfødte kultur og folk bliver presset ud.«

Det lyder, som om dansk Pegida er imod al muslimsk indvandring?

»Det har vi ikke taget stilling til. Vi vil først og fremmest udtrykke en bekymring over den ekstreme islam. Og det er det, demonstrationen handler om,« siger Nicolai Sennels.