Omskæring øger drenges risiko for autisme

Drenge, der omskæres, har 46 procent højere risiko for at udvikle autismeforstyrrelser, viser et kontroversielt forskningsprojekt fra Statens Seruminstitut.

Foto: BEA KALLOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omskæring øger drengens risiko for autisme, viser et nyt forskningsprojekt fra Statens Seruminstitut (SSI) ifølge Jyllands-Posten.

Forskerne konkluderer, at drenge, der omskæres har 46 procent højere risiko for at udvikle autisme, inden de fylder ti år end andre drenge.

Den mest alvorlige autismeforstyrrelse er infantil autisme, der typisk rammer helt små børn under fem år, og her er risikoen hos omskårne drenge tilsyneladende fordoblet, viser forskningsprojektet, som offentliggøres fredag i det engelske videnskabelige tidsskrift Journal of The Royal Society of Medicine.

Forskerne har fulgt samtlige danske drenge født i perioden 1994 til 2003. Der drejer sig om 342.877 drenge, og for 3.347 af dem fandtes der data i de danske sundhedsregistre, der viser, at de blev rituelt omskåret, inden de fyldte 10 år, lige som det viste sig, at 5.033 af drengene fik diagnosticeret autisme. På baggrund af en analyse af tallene konkluderer forskerne fra SSI, at der tilsyneladende er en sammenhæng mellem det at være blevet omskåret og at udvikle autisme.

Det er ifølge overlæge, dr.med., ph.d. og adj. professor, Morten Frisch fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning på SSI, der står bag undersøgelsen, første gang, at man har undersøgt sammenhængen mellem omskæring og autisme, og han erkender, at resultatet er overraskende og kontroversielt.

»Der er tale om en robust og statistisk sikker sammenhæng mellem rituel omskæring og autisme. Vores studie er naturligvis ikke noget endegyldigt bevis, men resultaterne er så overbevisende, at det bør give anledning til, at andre forskere fra lande med høj forekomst af omskæring i en fart kigger på, om de kan finde samme sammenhæng. Dette kan være en bombe under omskæringspraksisen,« siger Morten Frisch til Jyllands-Posten.