Omikron er ude af kontrol: »Det kan kun gå for langsomt med tredje stik«

Lige omkring jul vil den ekstremt smitsomme omikron være den dominerende covid-19-variant i Danmark. Derfor mener eksperter, at udrulningen af tredje stik skal gå endnu hurtigere, men Sundhedsstyrelsen fastholder planen fra 25. november, da omikron endnu ikke var nået til Danmark.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går hurtigt nu. Omikrons vækst er eksponentiel. Smitten fordobles på to dage, ifølge direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum. På pressemødet onsdag viste han en graf, der skulle forklare, at selv hvis omikron fører til procentvis færre indlæggelser, vil enorme smittetal alligevel kunne føre til sundhedsvæsnets sammenbrud.

»Den eksponentielle vækst vil gøre, at man får et kæmpe problem,« sagde Henrik Ullum, og med kæmpe problem mente han indlæggelser på landets hårdt pressede sygehuse.

Henrik Ullum talte om fremtiden, men fremtiden er meget tæt på.

»Mine beregninger viser, at omikron vil være dominerende omkring jul,« siger forsker i eksperimentel virologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen, hvilket vil sige, at omikron vil udgøre mere end 50 procent af alle smittetilfælde.

»De mest optimistiske beregninger viser inden årets udgang. De mest pessimistiske viser allerede inden jul,« konstaterer han.

I kapløbet mellem virus og vacciner har virus sat turbo på, og det kan blive ganske problematisk. For foreløbige forsøg viser, at revaccination kan blive helt afgørende for at beskytte sundhedsvæsenet, og mens omikron udbredes i en stejl eksponentiel kurve, ser det helt anderledes ud med revaccination.

»Helt simpelt ved vi, at vaccinekapaciteten er på maksimalt 500.000 om ugen, og at omkring en million mennesker er blevet revaccineret. Så vi skal altså fire uger frem, før 50 procent af befolkningen er revaccineret,« siger Viggo Andreasen.

I kapløbet mod virus er vaccinerne altså bagud, og flere forskere mener, at alle over 50 år allerede nu burde kunne stille sig i kø ved at vaccinetelt for at få et tredje stik og så god beskyttelse, som det er muligt i den nuværende situation.

»Vi holdt faktisk et møde i Sundhedsstyrelsen i går, hvor vi var flere, der mente, at nu skulle vi se at få alle over 50 vaccineret i en fart,« siger Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign og udrulning ved Københavns Universitet.

»Sundhedsstyrelsen har valgt ikke at gå videre med det,« siger hun.

Torsdag eftermiddag udtalte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) ifølge Reuters, at det kan give mening allerede at give boosterdoser tre måneder efter, at man har fået sine to første vaccinedoser.

»Mens den nuværende anbefaling er at give en booster efter seks måneder, er der på nuværende tidspunkt data, som støtter, at man på sikker og effektiv vis kan give en boosterdosis allerede tre måneder efter, man er færdigvaccineret,« siger Marco Cavaleri, som leder en EMA-afdeling.

Dage gør enorm forskel

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi også ved Københavns Universitet, har i flere uger opfordret til, at det skal gå endnu hurtigere med udrulningen af revaccinationen. Med den nye variant, der ser ud til at være meget mere smitsom end noget, vi tidligere har set, og som samtidig frygtes at have såkaldte undvigelsesmekanismer over for antistoffer, skal tempoet sættes endnu mere op, mener han.

»Som jeg tidligere har nævnt, kan det kun gå for langsomt med tredje stik, i hvert fald til de ældre. Og set i lyset af omikron og de nye data fra Pfizer også længere ned i aldersgrupperne. Jeg kan sagtens følge Camilla Foged i, at vi skal have vaccineret alle over 50 så hurtigt som muligt,« lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Viggo Andreasen påpeger, at hans beregninger af, hvor hurtigt omikron bliver dominerende – med forventede enorme smittetal til følge – ikke tager højde for effekten af de restriktioner, som regeringen varslede på pressemødet onsdag. Men selvom han på den baggrund ikke kan angive det præcise tidspunkt for, hvornår omikron får overtaget, så er tid altafgørende.

»Med en fordoblingstid på to dage, kan få dages forskel betyde titusinder af smittede, og det, som Henrik Ullum prøvede at vise med sin graf, var, at selv hvis det i ønskescenariet viser sig, at der er langt mindre risiko for indlæggelse med omikron end med delta, kan enorme smittetal sagtens føre til rigtigt mange indlagte og et sammenbrud i sundhedsvæsenet,« siger Viggo Andreasen.

Det var også derfor, at flere eksperter på et møde med Sundhedsstyrelsen onsdag spurgte til muligheden for at sætte yderligere skub i revaccinationen, fortæller Camilla Foged.

»Når Sundhedsstyrelsen har valgt ikke at gøre det, kan jeg kun forestille mig, at det handler om, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre. At det simpelthen ikke er muligt at øge kapaciteten yderligere,« siger Camilla Foged.

Følger plan fra før omikron

Der er allerede blevet skruet voldsomt op i forhold til de oprindelige planer, og desuden har Sundhedsstyrelsen sat gang i vaccination af børn mellem fem og elleve år. Men Copenhagen Medical, som i Region Hovedstaden er blevet bedt om at vaccinere 5.000 borgere om dagen, melder, at de blot vaccinerer omkring 1.200 om dagen i gennemsnit. Og man kan gå lige ind, hvis der altså er gået fem og en halv måned, siden man modtog andet stik.

»Det, synes jeg, er fjollet. Hvis man ikke bruger kapaciteten fuldt ud, kunne man lade folk blive revaccineret efter fem måneder, så flere kan komme til. Jeg kan godt forstå, hvis man er bange for, at nogle ældre så kommer bag i køen, men det burde være muligt at gøre noget,« siger Camilla Foged.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at 2.594.238 danskere vil have modtaget en invitation til revaccination inden nytår, men da det er en invitation til en frivillig vaccine, kan Sundhedsstyrelsen ikke sige noget om, hvornår halvdelen af befolkningen vil være revaccineret.

Planen er præsenteret i Sundhedsstyrelsens notat fra 25. november »Revaccination af personer over 18«, og på det tidspunkt var omikron endnu ikke kommet til Danmark.

»Og så er det naturligvis sådan, som det er med alle vore anbefalinger, råd, og retningslinjer, at vi følger udviklingen i epidemien løbende, og jævnligt opdaterer, justerer og reviderer, når situationen tilsiger det – den praksis gælder også vurderingen af intervallet mellem andet og tredje stik,« skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til Berlingske.

Berlingske har derfor spurgt Sundhedsstyrelsen:
Hvorfor »opdaterer, justerer og reviderer« Sundhedsstyrelsen ikke udrulningen af revaccination i forhold til den nye virkelighed?

Hvad er årsagen til, at udrulningen af »supervåbnet« revaccination ikke speedes op?

Er der medicinske grunde (hvilke)?

Er der logistiske forhindringer (hvilke)?

Hvorfor tager landets førende vaccineforskere (Allan Randrup Thomsen og Camilla Foged) fejl, når de siger, at det skal gå endnu hurtigere?

Hvilke overvejelser gør Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm sig mht. hurtigere udrulning af revaccination?

De spørgsmål har Sundhedsstyrelsen ikke ønsket at besvare.

Men der er muligvis en udvikling i vaccineindsatsen. I hvert fald blev Copenhagen Medical torsdag eftermiddag bedt om at opskalere kapaciteten i Region Hovedstaden, så firmaet fremover skal kunne give 40.000 vacciner om ugen. Den tidligere kapacitet var 35.000 vacciner om ugen.