Omfang af tys-tys-kildes datalækage kan være endnu større

Politiet, IBM og Nets undersøger, om Se og Hørs såkaldte tys-tys-kildes datalækage er større, end det hidtil er blevet belyst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet, IBM og Nets er alle ved at undersøge, om der er sket en langt mere omfattende lækage af data end den, som den 45-årige IT-konsulent, der er kendt som ugebladet Se og Hørs såkaldte tys-tys-kilde, netop er blevet sigtet for. Det skriver Politiken.

»Der forestår en del IT-efterforskning, der har til formål at afdække, om der ellers er sket noget. Vi har derfor også blik for, om den sigtede eller andre IT-folk har kunnet trække oplysninger ud og sælge til andre. Som i andre alvorlige sager er vi opmærksomme på, at der kan ligge andre kriminelle forhold,« siger efterforskningschef Bent Isager-Nielsen fra Københavns Vestegns Politi til avisen.

Han ønsker ifølge Politiken ikke at kommentere, om politiet allerede har fundet tegn på andre datalækager.

Peter Kruse fra IT-sikkerhedsfirmaet CSIS påpeger over for Politiken, at den såkaldte tys-tys-kilde var ansat for IBM i 2012, hvor IBM implementerede hele NemID-systemet.

Hvis den sigtede har haft adgang til og misbrugt danskeres private NemID-nøgler, står vi potentielt over for »en regulær persondatakatastrofe«, da han derved har kunnet få adgang til fortrolige oplysninger hos en lang række myndigheder og private selskaber, vurderer Peter Kruse.

I Nets, der driver NemID for Digitaliseringsstyrelsen, oplyser direktør Lars Frelle-Pedersen til Politiken, at styrelsen har bedt om en redegørelse for sikkerheden omkring danskernes NemID-nøgler.

Heller ikke i IBM kan man afvise, at datalækagen kan være større end hidtil antaget, og også her undersøges sagen dybdegående, oplyser markedsføringschef Karsten Stokking i en mail til avisen.

Den 45-årige IT-konsulent er alene sigtet for forhold i Nets.