Ombudsmanden løfter pegefinger: Gaveregler gælder også under coronakrisen

Pas på med at give gaver til offentligt ansatte, selv om taknemmeligheden under coronaepidemien skulle flyde over, lyder det fra Folketingets Ombudsmand.

Det er stadig ikke lovligt at give gaver til offentligt ansatte. Heller ikke under coronakrisen. Sådan lyder meldingen fra Folketingets Ombudsmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Regler er regler, lyder det fra Folketingets Ombudsmand, og det skal man huske på også under coronakrisen.

Nærmere betegnet henviser Ombudsmanden til de gaver, der også under coronakrisen kan blive givet i taknemmelighed til offentlige ansatte som f.eks. sygeplejersker og sundhedspersonale.

Reglerne er klare: Det må man ikke.

»Vi går ud med nyheden, fordi vi tænker, at der kan være om en mere generel problemstilling. Det er bestemt ikke, fordi vi har tænkt os at være farisæere, eller at folk ikke må påskønne hinandens indsats. Reglerne bygger på et hensyn til, at der ikke må opstå mistanke om favorisering.« siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Ingen bagatelgrænse

Folketingets Ombudsmand kommer med påmindelsen på baggrund af en sag fra Region Midtjylland.

Sygehusdirektøren i regionen havde ifølge Fyns Amts Avis i en artikel givet udtryk for, at gaver var velkomne, men at det på grund af smitterisikoen måtte vente til efter coronakrisen.

Region Midtjylland har siden over for ombudsmanden bekræftet, at de ansatte, som det klare udgangspunkt ikke må tage imod gaver hverken før eller efter krisen.

Der kan dog være enkelte undtagelser.

»Udgangspunktet er, at man som offentligt ansat ikke må modtage gaver, og der gælder ingen generel bagatelgrænse. Jeg vil ikke kunne tage imod et æble eller en enkelt jordnød for det her interview. Men i nogle situationer kan der være en særlig anledning, f.eks. fratrædelse, undervisning og taknemmelighed, som gør, at man som offentlig ansat alligevel må modtage en gave, og så gælder der en øvre grænse for, hvor stor gaven da må være,« siger Niels Fenger.

Pizza og chokolade

Da krisen brød ud, var der over hele verden stor opbakning til sundhedspersonalet i de forskellige lande. I Storbritannien blev sundhedspersonalet i det offentlige sundhedssystem NHS hædret med kunst og vægmalerier fra bl.a. den berømte kunstner Banksy.

I Danmark har opbakningen også været stor. I marts oplyste Dansk Sygeplejeråd, at sygeplejersker og læger i flere af landets byer kunne bestille gratis pizza på et eller flere lokale pizzeriaer. Det krævede blot, at de kunne identificere sig som sygehusansat.

Niels Fenger ønsker ikke på forhånd at bedømme enkelte tilfælde heriblandt, om pizzaer er inden for skiven af, hvad der er tilladt.

»Grænsen afhænger fuldstændig af konteksten, og hvem gaven rettes til. Staten kunne lovligt modtage en hel opera fra A.P., fordi den blev givet til hele Danmark. Det offentlige har også lovligt taget imod testfaciliteter, der er givet til sundhedsmyndighederne som sådanne. Derimod er reglerne strengere for, hvad en bestemt offentligt ansat kan modtage til sig selv,« siger han:

»Derfor siger vi, at man må aldrig give gaver, hvis det er forbundet med en afgørelse. En eksaminator må ikke få selv en lille æske chokolade, fordi hun gav eleven et 12-tal. Men hvis man har været på fødeafdelingen og giver en æske chokolade til den samlede afdeling, jamen så er det fint.