Ombudsmanden kritiserer myndigheder i Eritrea-sag

Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen var selv skyld i den mistillid, der blev rejst omkring håndteringen af den såkaldte Eritrea-sag, konkluderer Folketingets Ombudsmand.

»Myndigheder skal ikke bare følge reglerne – de skal også gøre det på en måde, som understøtter borgernes tillid til systemet. Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet har levet op til dette grundlæggende princip i Eritrea-sagen,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var Justitsministeriets egen fremgangsmåde og kommunikation, der skabte mistanke om usaglige og ulovlige metoder i forsøget på at stoppe tilstrømningen af asylansøgere fra Eritrea.

Sådan lyder konklusionen fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, der har gransket 7.000 siders dokumenter i den såkaldte Eritrea-sag. I går kom han med sin udtalelse om sagen, hvor han på en række punkter kritiserer myndighedernes håndtering af sagen, selv om han ikke har fundet »væsentlige« brud på loven.

»Myndigheder skal ikke bare følge reglerne – de skal også gøre det på en måde, som understøtter borgernes tillid til systemet. Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet har levet op til dette grundlæggende princip i Eritrea-sagen,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

»De har for mig at se udsat sig selv for mistanke om urent trav,« tilføjer han.

Sagen handler om, hvorvidt Udlændingestyrelsen lå under for et politisk pres i et forsøg på at begrænse antallet af asylansøgere fra Eritrea med en kontroversiel rapport i hånden. I en artikelserie fortalte Berlingske om en stribe særegne forhold bag den såkaldte Eritrea-rapport, hvor hverken eksperter, rapportens kilder eller rapportens oprindelige ophavsmænd kunne genkende rapportens konklusion. Afsløringerne medførte, at Udlændingestyrelsen opgav sin varslede praksis om at sende eritreere hjem.

Indtryk af usaglig politisk indblanding

I sin redegørelse har Jørgen Steen Sørensen tre kritikpunkter. Først og fremmest mener han, at Justitsministeriet, navnlig tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S), efterlod det indtryk, at det var hendes idé at sende en delegation til Eritrea. Og at det skabte indtrykket af »usaglig politisk indblanding i asylsagsbehandlingen.«

Samtidig kritiserer Ombudsmanden, at Udlændingestyrelsen på blot 14 dage i december sidste år ændrede mening om, hvorvidt personer fra Eritrea som udgangspunkt skulle have asyl.

»Det er efter ombudsmandens opfattelse uklart, hvad begrundelsen for denne kursændring var,« skriver han.

Samtidig kritiserer Jørgen Steen Sørensen Justitsministeriets brug af det såkaldte »armslængdeprincip« til Udlændingestyrelsen.

»Justitsministeriet har ikke selv givet indtryk af at efterleve princippet konsekvent – der synes nærmere at have været tale om en betydelig uensartethed. Også dette har efter ombudsmandens vurdering bidraget til et problematisk indtryk af myndighedernes håndtering af sagen, og dermed påvirket tilliden til dem,« skriver han.

Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten, karakteriserer det som »en temmelig stærk kritik« fra Ombudsmanden.

»Det er især problematisk, at Ombudsmanden påpeger, at sagen er blevet håndteret på en måde, som påvirker tilliden til systemet. Vi står tilbage med en stærk kritik til trods for, at der ikke er fundet deciderede lovbrud,« siger Pernille Skipper.

Ingen kommentar fra Mette Frederiksen

Eritrea-sagen eksploderede i december 2014, da nuværende S-formand Mette Frederiksen var justitsminister. Hun har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men Dan Jørgensen, udlændingeordfører for Social-demokraterne, noterer sig, at Ombudsmanden vurderer, at der ikke er sket »væsentlige« lovbrud i myndighedernes håndtering af sagen.

»Den vurdering er jeg godt tilfreds med. For vores vedkommende betragter jeg derfor nu sagen som et overstået kapitel, idet jeg går ud fra, at myndighederne naturligvis tager de kritikpunkter, som ombudsmanden rejser, til efterretning,« skriver han til Berlingske.

Efter regeringsskiftet i juni er ansvaret for Udlændingestyrelsen blevet flyttet fra Justitsministeriet til Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Også her noterer nuværende integrationsminister Inger Støjberg, at Ombudsmanden ikke finder grund til at antage, at der er sket væsentlige lovbrud.

»Ombudsmanden har dog peget på forskellige forhold, der – selvom de ikke har karakter af væsentlige brud på gældende ret – synes at have bidraget til tvivl om myndighedernes håndtering af sagen. Jeg tager redegørelsen til efterretning,« siger Inger Støjberg i en skriftlig kommentar.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet og Udlændingestyrelsen skal nu svare på redegørelsen fra Ombudsmanden.