Ombudsmanden: Borgmester »gik for langt« i kritik af journalist, der skrev om krænkelsessag

Da Slagelse Kommunes borgmester sendte en e-mail til en lokal journalist i forbindelse med dækningen af en krænkelsessag under et udvalgsmøde, gik han over stregen. Det vurderer Folketingets Ombudsmand. Borgmesteren tager kritkken til efterretning.

Folketingets Ombudsmand skriver, at Slagelses borgmester gik over stregen, da han sendte vred e-mail til en journalist på et lokalt medie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Folketingets ombudsmand har udtalt kritik af Slagelse Kommunes borgmester, John Dyrby Paulsens (S), ageren over for en journalist fra lokalmediet VD-Online, der hører under Sjællandske Medier.

Borgmesteren sendte en række vrede e-mail til journalisten, efter at mediet havde skrevet om en krænkelsessag i kommunen.

Sagen drejede sig om Socialdemokratiets gruppeformand i Slagelse, Sofie Janning, der i begyndelsen af oktober fortalte, at hun under et udvalgsmøde tidligere på året blev klappet bagi. Kort tid efter præciserede Sofie Janning, at episoden havde fundet sted under et udvalgsmøde.

En skribent på VD-Online oplistede i en artikel de syv tilstedeværende mandlige medlemmer ved mødet. Det skete ifølge Sjællandske Medier uden at bede medlemmerne om genmæle, og artiklen blev derefter rettet og genudgivet.

Borgmester John Dyrby Paulsen blev fortørnet over, at der blev kastet mistanke på de syv mandlige medlemmer ved mødet og skrev til journalisten ved ugeavisen:

»... Det er på alle måder rigtig rigtig skidt! Det får mig til at overveje at stoppe alt samarbejde.«

Ombudsmanden gik ind i sagen. Vurderingen lyder, at borgmesterens e-mail kunne opfattes som en trussel med hensyn til både journalistens og mediets adgang til at modtage informationer fra kommunen og med hensyn til kommunens fremtidige annoncering, skriver ombudsmanden.

»Myndigheder kan godt kontakte en journalist eller et medie om indholdet af en artikel. En sådan henvendelse må dog ikke kunne opfattes som en trussel om en »straffeaktion«,« siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger i en pressemeddelelse:

»Også en efterfølgende mailkorrespondance om artiklen lå efter ombudsmandens opfattelse uden for rammerne for, hvordan en myndighed bør kommunikere med en journalist eller ledelsen for et medie,« skriver Folketingets Ombudsmand.

Over for Sjællandske Medier tager John Dyrby Paulsen tager kritikken til efterretning:

»Set udefra kan man ikke udelukke, at der læses en form for trussel. Det er sådan, jeg hører kritikken - og ja, jeg tager den til efterretning. Ombudsmanden minder om, at jeg hellere bør gå til Pressenævnet, så det er det, jeg vil gøre næste gang,« siger han.