Omar Marzouk: Jeg blev først dansker i tyverne

Hvis komiker Omar Marzouk i sine unge dage var blevet bedt om at forklare hvilket folkeslag han tilhørte, så havde han ikke været klar i mælet.

Komiker Omar Marzouk er født i Danmark, men hans forældre stammer fra Egypten. Omar har ligesom Basim måttet forsvare sin danskhed mange gange i sit liv. Omar tvivlede dog længe på, at han egentlig var dansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I teenageårene havde Omar Marzouk sværget troskab til Egypten over Danmark. Ligesom Basim er han født i Danmark, men har forældre, som er født uden for Danmark.

Debatten om hvornår man er en rigtig dansker, har raset siden den 21-årige sanger Basim, som har marokkanske rødder, lørdag måtte forklare sin etniske herkomst til en spørgende læser fra Information.

Basim ville ikke have stillet tvivl om sin danskhed og svarede: »Det kan godt være, at jeg har marokkanske rødder, men jeg er stadig dansker med dansk pas, har gået i dansk skole og er opvokset i Danmark.«

Omar Marzouk tilhører imidlertid en ældre generation, og har haft flere tvivl om danskheden.

»Min far havde altid en idé om, at vi skulle hjem til Egypten. Jeg blev opdraget til ikke at være dansker, men egypter,« fortæller den kendte danske komiker Omar Marzouk, som er født på Frederiksberg.

Omar som i dag er 41 år, kæmpede længe med sin identitet. Han opdagede nemlig, at hans værdier var mere danske, end de var egyptiske.

»De muslimske værdier som min far prædikede, dem så jeg også i det danske samfund. Endda praktiseret bedre end i de muslimske lande,« fortæller han.

Hans danske mentalitet fik dog et par slag på vejen. I ungdommen oplevede han ofte at blive opfattet som ikke-dansker.

»Jeg lærte i folkeskolen, at vi alle er danske. Men ude i virkeligheden blev jeg sorteret fra, og så stiller man sig jo undrende over for det, lærerne siger. Der var en årrække, hvor jeg var vildt forvirret.«

Konkret kom det til udtryk, da Omar i ungdommen ikke kunne komme ind på de samme natklubber som hans venner med etnisk dansk udseende, og da han som computertekniker blev forvekslet med taxachaufføren.

»Jeg kom ud til et firma for at reparere nogle computere. De første fem minutter ignorerede receptionisten mig. Da hun endelig anerkendte mit tilstedeværelse, snerrede hun: Vi har ikke bestilt nogen taxa.«

Det var først da Omar rejste uden for Danmark, at han begyndte at se sig selv som dansker.

»Da jeg kom i 20'erne, så begyndte jeg at opfatte mig selv som dansk. Jeg så andre dele af verden, og det ændrede min mentale indstilling til tingende.«

Senere bestemte han sig dog for ikke at lade sin identitet begrænse til et enkelt land.

»Jeg har både kærlighed til Danmark og til Egypten. Jeg savner en forståelse for, at man ikke er mindre dansk, fordi man også er noget andet. Nogle mennesker ser det jo nærmest som nationalt flerkoneri.«

Der hersker dog for Omar ingen tvivl om, hvor hans familie hører hjemme.

»Jeg har gjort meget ud af at fortælle min dreng, at han er dansk, og at vi er en dansk familie. På den måde kommer han ikke til at have de samme problemer som mig,« fortæller han.

Omar prædiker dog ikke danskhed klædt i rødt og med dannebrog under armen. For ham er det de værdier, som han har tilfælles med andre mennesker, som tæller, ikke landegrænser.

»For mig er det værdifællesskaber, som er det vigtige. Jeg har familie i Egypten og værdier til fælles med dem, ligesom jeg har familie i Danmark, som jeg også deler værdier med. Det er ikke vigtigt, hvilket land vi kommer fra,« forklarer Omar Marzouk.

Omar Marzouk bor den dag i dag stadig på Frederiksberg. Han har en søn på seks år og en datter på tre et halvt.