Omar El-Husseins bror får ikke erstatning for fængsling

En ung mand sad i knap et år fængslet i sagen om Omar El-Husseins angreb i København. Han får ikke erstatning.

Byret afviser erstatning til en 23-årig mand, der var frihedsberøvet i 329 dage i sagen om Omar El-Husseins angreb i København. Sagen mod ham blev droppet. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENMARK POLICE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omar El-Husseins 23-årige bror får ikke erstatning, efter at han var frihedsberøvet i 329 dage i sagen om brorens angreb i København i 2015.

Det har Københavns Byret afgjort onsdag.

Årsagen er, at byretten mener, at han udviste »egen skyld« - at han var selv ude om, at han blev mistænkt.

Tilbage i 2015 sigtede politiet ham for at have deltaget i Omar El-Husseins forbrydelser. Anklagemyndigheden besluttede imidlertid, at der ikke var grundlag for at tiltale ham. Dermed blev han renset.

Forsvarsadvokat Rolf Gregersen fortæller, at både han og den 23-årige er »dybt forundrede« over byrettens afgørelse. Han vil straks anke dommen til landsretten for at få erstatning.

Den 23-årige krævede en erstatning på 1,2 millioner kroner for fængslingen, der varede lidt mindre end et år.

Lovens udgangspunkt er, at en borger i den situation har krav på erstatning for fængslingen.

Men anklagemyndigheden sagde nej med begrundelsen om, at han udviste »egen skyld« - at han var selv ude om, at han blev mistænkt, hævdes det.

Ved Omar El-Husseins angreb 14. og 15. februar 2015 blev filminstruktør Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan, dræbt. Dels ved et debatmøde på Krudttønden om ytringsfrihed, kunst og blasfemi og dels ved synagogen.

Nogle timer efter det sidste angreb blev El-Hussein dræbt af politiet under en skudveksling.

Den nu 23-årige bror blev anholdt om formiddagen 27. februar 2015. Samme eftermiddag skulle han være rejst til Dubai på ferie med sin mor.

Politiets mistanke skyldtes især tre forhold, viser det sig, da senioranklager Niels Carstensen i retsmødet læser op af sagens papirer.

At han dagen før angrebet ved Krudttønden købte en skudsikker vest i en butik på Jagtvej i København til Omar. At han 11 dage inden lånte sit kreditkort til Omar, så denne kunne købe en dolk på nettet.

Og at politiet mente, at han på et tidspunkt mellem de to angreb havde givet sin baseballkasket med White Sox til Omar.

/ritzau/