Om natten får danske læger hjælp fra kolleger i Australien

I Region Hovedstaden har man løst manglen på røntgenlæger på en usædvanlig måde. Ligesom nogle danske firmaer benytter sig af IT-support i udlandet, har regionen outsourcet en del af lægearbejdet.

Der er især om natten mangel på røntgenlæger på de danske hospitaler. Det afhjælpes i Region Hovedstaden blandt andet ved, at nordiske læger i eksempelvis Australien analyserer røntgenundersøgelser og scanninger. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nat på Hillerød Hospital. En mand kommer ind i skadestuen med feber og voldsomme mavesmerter. Mave-/tarmkirurgen bestiller en scanning af mandens mave. Scanningen bliver udført akut af en radiograf, og kirurgen ringer derefter til en røntgenlæge for at få at vide, om der noget at se på scanningen.

Det er bare ikke et lokalt telefonnummer, kirurgen ringer op til. Hun ringer til Australien.

Her er det nemlig dag, og en røntgenlæge sidder klar til at analysere scanningen af mandens mave.

Ovenstående tænkte situation er dagligdag på hospitaler i Region Hovedstaden. På grund af mangel på røntgenlæger har man lavet en aftale med firmaet TMC (TeleMedicine Clinic) om at lade nordiske røntgenlæger i blandt andet Barcelona og Sydney analysere scanninger fra danske sygehuse. Det er et krav, at analyseresultaterne skal journalføres på enten dansk, svensk eller norsk.

Samme outsourcing-tendens ser man for eksempel ved IT-support, der ofte sidder i for eksempel Polen og Indien.

Manglen på røntgenlæger har været et problem længe, fortæller Mette Marklund, der er ledende overlæge på Hillerød Hospitals billeddiagnostiske afdeling:

»Vi kalder det »Dødens Gab«

»Vi bruger TMC, fordi der er en enorm mangel på røntgenlæger. Samtidig stiger efterspørgslen på billeddiagnostik. I gamle dage bad man patienter om at se tiden an, men i dag er der et stort pres fra patienter, politikere og læger om at få udredt patienterne hurtigere – ofte ved hjælp af billeddiagnostik. Det her gab mellem udbud og efterspørgsel er så stort, at vi kalder det »Dødens Gab,« siger Mette Marklund.

Henvisningen til Steven Spielbergs filmklassiker om en menneskeædende kæmpehaj vidner om problemets omfang. Et problem, som Region Hovedstaden altså nu har fundet en løsning på ved at sende scanninger til læger på den anden side af Jorden.

»Det er ikke, fordi vi ikke har råd til røntgenlæger, det er, fordi de ikke findes. Jeg synes, det giver fin mening i en globaliseret verden at udnytte de muligheder, der er. Altså udnytte, at der sidder nordiske læger i Australien, som er vågne, når vi andre sover, « siger Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

De røntgenlæger, der er ansat på Hillerød Sygehus er oftest på arbejde om dagen, hvor der er mest at lave.

»Ved ikke at skulle have røntgenlæger siddende på hospitalerne hele natten for at lave de  analyser, der er om natten, bruger vi vores ressourcer bedst ved at sende dem til for eksempel Sydney« siger Mette Marklund.

Bliver dobbeltgransket

Det er ikke kun om natten, TMC-lægerne i udlandet bliver benyttet. Røntgenlægerne i udlandet står ifølge Mette Marklund for ca. 15-20 procent af analyserne af MR- og CT-scanningerne i dagtiden.

Da Berlingske besøgte billeddiagnostisk afdeling på Hillerød Sygehus en fredag ved middagstid, stod patienterne i kø for at få taget røntgenbilleder og scanninger. Scanninger, som ellers ikke kan analyseres, fordi sæsonens influenza holder flere af afdelingens læger hjemme.

»Det en rigtig god løsning til at få analyseret de her 100-150 scanninger, der ligger og venter nu, fremfor bunken af ubeskrevne scanninger bare vokser og vokser. På den måde får patienterne hurtigere svar,« siger Mette Marklund og understreger, at patienterne kan være helt rolige ved, at beskrivelserne fra TMC-lægerne i udlandet er korrekte:

»Dem, der beskriver scanninger for TMC og dermed for os, skal igennem meget strenge tests og vurderinger, inden de får lov, og deres arbejde bliver dobbeltgransket det første lange stykke tid, de er ansat hos TMC. Derudover kigger vi radiologer her på afdelingen altid nattens analyser igennem, når vi har morgenkonference,« siger hun.