Om lidt går det løs

Holdet bag amatørraketten Tycho laver de allersidste test inden affyringen, men nu er affyringen udskudt til 16:30-tiden

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- 3 - 2 - 1 - nu!

Lyden fra kontrolrummet har en metallisk autencitet, som mimer de amerikanske opsendingsritualer fra film med forbavsende akkuratesse. Endnu er det blot en simuleret nedtælling, men om lidt går det løs.

De sidste timer har radiokommunikationen i kontrolrummet gået på sit højeste for at få de sidste procedureændringer og kontroller med inden opsendingen af amatørraketten HEAT1X TychoBrahe-1, som forventes at lette inden for den næste time.

- Vi får nogle fejlmeldinger herovre. Det korte og lange er, at igninterne skal være forbundne, inden du går og lukker for Tycho, forklarer en fra kontrolrummet. Man skal nok være en del af Copenhagen Suborbitals for at forstå kommunikationen til fulde, men på Ingeniørens hjemmeside kan man gøre forsøget.

Projektet er sat i verden af Kristian von Bengtson og Peter Madsen, og med et helt hold entusiaster bag sig forsøger de i dag at sende raketten op i 15-16 kilometers højde. Endemålet med opsendelsen er for Copenhagen Suborbitals en dag at kunne sende en mand i rummet - måske om 10 år.

Affyringsrampen, Sputnik, er sejlet fra den lille Bornholmske havn i Nexø, som i dagens anledning er blevet omdøbt til det lidt mere futuristiske SpacePort-Nexoe, idet havnebyen er blevet en vital del af opsendelsen af raketten Tycho. Lige nu plasker rampen rundt i et lille område øst for Bornholm, og omkring  ligger flere skibe med blandt andet et tv-hold fra TV 2 Bornholm til at dokumentere den historiske begivenhed.

Tidligere på dagen var meldingen, at raketten allerede kunne sendes i vejret klokken 14, men senere forlød det, at man nok skød affyringen en time til det oprindelige tidspunkt klokken 15. Nu gættes på 16:30.

Sidste år blev Copenhagen Suborbitals planer forpurret af en drilsk hårtørrer, som skulle holde en ventil til det flydende brændstof fri for frost. Den fejlede og udskød affyringen til nu.

Lyt med direkte fra kontrolrummet på Ingeniørens hjemmeside eller følg raketten på Twitter. Med lidt teknisk snilde kan opsendingen også følges ved at åbne dette stream fra Tv2/Bornholm i en medieafspiller: mms://itv02.digizuite.dk/tv2b